2017. szeptember 3. 09:57

Az oroszok tárgyalnának, a franciák az ENSZ Biztonsági Tanácsától várnak lépéseket.

Komoly nemzetközi visszhangot váltott ki, hogy Észak-Korea az ottani hivatalos bejelentés szerint hirdogénbomba robbantást hajtott végre. A földalatti kísérlet kiváltotta rengéseket számos országban – köztük Magyarországon – is észlelték.

Képünk természetesen illusztráció 

A phenjani helyi tájékoztatás szerint a teszt célja annak megerősítése volt, hogy a bomba egy újonnan kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető, és miután a kísérlet „tökéletesen sikeres" volt, ez beigazolódott. A „kétfokozatú termonukleáris fegyvernek példátlan az ereje" - mondta a hírolvasó bemondó.

A hidrogénbombát termonukleáris bombának is nevezik, és jóval pusztítóbb az atombombánál, amely a maghasadás elvén működik, és ezért hasadóbombának is nevezik.

A kísérlet természetesen diplomáciai reakciókat szült. Emmanuel Macron francia államfő vasárnapi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek keményen kell reagálnia az újabb észak-koreai nukleáris robbantásra. Az elnök szerint mindenekelőtt arra van szükség, hogy Phenjant visszatérítsék a tárgyalások útjára és rákényszerítsék nukleáris programjának beszüntetésére. Macron arra szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy mielőbb reagáljon a történtekre.

Az orosz külügyminisztérium tárgyalásokra szólított fel az észak-koreai kísérleti robbantás után. Az észak-koreai nukleáris kísérlet után Oroszország minden érintett felet arra szólít fel, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz - szögezte le a nyilatkozat. Moszkva szerint ez az egyetlen eszköz a Koreai-félszigeten kialakult válság rendezésére. Ugyanakkor az állásfoglalás kitér arra is, hogy az észak-koreai kísérleti robbantás súlyos fenyegetést jelent a térség békéjére és biztonságára.

Kína és Dél-Korea ennél élesebben fogalmazott, a két ország élesen elítélte Észak-Korea kísérleti robbantását. A kínai külügyminisztérium közleményben felszólította Phenjant, hogy „hagyjon fel hibás cselekedeteivel, amelyek nem szolgálják érdekeit, és ne súlyosbítsa a helyzetet".

Mun Dzse In dél-koreai elnök a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülése után „a lehető legszigorúbb büntetést" követelte Észak-Koreának, köztük diplomáciai lépéseket és újabb ENSZ-szankciókat, hogy „teljesen el tudják szigetelni" az országot. Herbert McMaster, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója húsz percen át telefonon beszélt vasárnap dél-koreai hivatali partnerével - közölte a szöuli elnöki hivatal.

Frissítés! 

A nap során Donald Trump amerikai elnök is reagált a történtekre. A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik - hangsúlyozta vasárnapi Twitter-üzenetében. Trump az Egyesült Államok számára rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte a phenjani nukleáris robbantást. Az elnök annak a nézetnek adott hangot, hogy Észak-Korea magatartása fenyegetést jelent Kína számára is, de úgy vélekedett, hogy a pekingi nyomásgyakorlás egyelőre kevés sikerrel járt.

MTI