Az Étkezési Utalványforgalmazó Egyesülés friss számításai szerint a forgalom mérséklődése együtt jár az áfabevételek csökkenésével, sőt, az étkezési jegyek adó alá vonása munkahelyeket is veszélybe sodorhat.
Jelenleg a munkavállalók 65 százaléka fogyaszt munkanapokon meleg ebédet, ez sok étterem napi bevételének 60 százalékát biztosítja. A csekkek kedvező hatása mutatkozik meg abban, hogy 2007-ben a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások 1,8 százalékos létszámbővülésével szemben a vendéglátás 12 százalékos növekedést ért el.
A szervezet előzetes felméréséből az derül ki, hogy bármilyen, az étkezéssel kapcsolatos cafeteriaelemet érintő adóterhelés a munkáltatók közel felét a juttatás berekesztésére kényszerítené, sőt, a munkavállalók az így kieső jövedelmet bér formájában sem kapnák kézhez - olvasható a Világgazdaságban.