2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Munkástanácsok szerint fontos a vasárnapi munkavégzés korlátok közé szorítása - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége az MTI-vel pénteken.

Az érdekképviselet a vasárnapi munkavégzés olyan szabályozását támogatja, amelyik jobban szolgálja a kiskereskedelemben dolgozó, nagy többségében női munkavállaló szellemi és fizikai regenerálódását, kiegyensúlyozott családi életét. Azt is követelménynek tekintik, hogy a vasárnapi munkavégzés korlátozása ne járjon a kereskedelmi dolgozók keresetének csökkenésével, ne idézzen elő létszámcsökkenést és ne következhessen be a munkaterhelés további fokozódása - hangsúlyozták.

Közölték, mivel a nyitva tartás törvényi szabályozása önmagában nem tudja garantálni ezeket a követelményeket, szükségesnek tartják, hogy ezek érvényesítéséről a munkáltatók és a munkavállalók érdekképviseletei érdemi és konstruktív tárgyalásokat folytassanak, és a szabályozás ezt vegye figyelembe.

Bíztató jelnek tekintik, hogy a CBA üzletlánc vezetése önként kötelezettséget vállalt a vasárnapi munkavégzés korlátozásából származó esetleges munkavállalói jövedelemkiesés kompenzálására, valamint azt is, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára fogadókészségét fejezte ki a vasárnapi munkavégzés korlátozását és ellentételezésének megemelését eredményező változtatásokra a munka törvénykönyvében.

Utóbbi fontosságát az is kiemeli, hogy a Munkástanácsok álláspontja szerint a nem kereskedelmi dolgozók esetében is felülvizsgálatra szorul a vasárnapi munkavégzés gyakorisága. Példaként említik, hogy változtatni kellene azon, hogy a heti pihenőnapnak csak havonta egyszer kell vasárnapra esnie.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!