<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Folynak a fővárosi elővárosi vasútvonalak és a hozzájuk kapcsolódó pályaudvarok, megállóhelyek korszerűsítésének, valamint a páneurópai négyes vasúti közlekedési folyosó Gyoma-Békéscsaba-Lőkösháza országhatár szakasz beruházásának előkészületei - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. hétfőn.

A fővárosi elővárosi vasúthálózat beruházásainak előkészítési költsége mintegy 4,8 milliárd forintot tesz ki, amelyet az Európai Unió strukturális alapjaiból finanszíroznak a Közlekedési Operatív Programban (KÖZOP).

Az elővárosi vasúthálózat fejlesztését szolgáló projektek előkészítése során a munkálatok egyebek mellett a Nyugati pályaudvar és csatlakozó budapesti vonalszakaszaira, továbbá a Rákospalota-Újpest, a Kelenföld-Százhalombatta vasútvonalszakaszok korszerűsítésére, a Kőbánya-Kispest-Szolnok vonal utasforgalmi létesítményeinek tervezett felújítására, valamint hozzávetőleg ötven helyszínen a vasútvonalakra történő ráhordás feltételeinek kialakítására terjednek ki.

A tervek szerint korszerűsítik, illetve helyenként kétvágányúra bővítik a jelenleg leromlott állapotú vasúti pályákat és felsővezetékeket, a biztosító- és távközlési berendezéseket, az áramellátó rendszereket, megszüntetik a nagy forgalom miatti zavarérzékenységet, bővítik a forgalmi és megállóhelyi kapacitásokat.

Korszerűsítik az állomások, megállóhelyek személyszállítási infrastruktúráját, megteremtve az esélyegyenlőség feltételeit. A tervezett beruházások keretében várhatóan megújítják a peronokat, a térvilágítást, korszerűsítik az utasok tájékoztatását, valamint P+R parkolókat, kerékpártárolókat és buszöblöket, buszmegállókat építenek ki.

A tervezésben a közbeszerzéssel kiválasztott VITECO Kft., a VITECO Kft. és FŐMTERV Zrt. alkotta konzorcium, az UNITEF-RING konzorcium és a TURA-Terv Mérnökiroda Kft. vesz részt. Az előkészítés várhatóan 2012 végére zárul le.

A NIF tájékoztatása szerint zajlik a páneurópai négyes vasúti közlekedési folyosó Hegyeshalom-Budapest-Szolnok-Lőkösháza szakaszának korszerűsítése is, amelyen belül utolsó fázisként a Gyoma-Békéscsaba-Lőkösháza országhatár szakasz fejlesztésének előkészítése folyik.

Az előkészületi munkálatok költsége mintegy 2,8 milliárd forint, amelynek nagy része az Európai Unió Kohéziós Alapjából származik a KÖZOP-ban.

A tervek szerint Gyomától Békéscsabáig a meglévő vágányokat átépítik, Békéscsabától Lőkösházán át az országhatárig új második vágányt terveznek 160 kilométer óránkénti sebességgel. Átépítik, illetve teljesen felújítják a békéscsabai állomás műemléki épületét, valamint megépíthetnek három állomáshoz kapcsolódó és egy közúti aluljárót, valamint egy közúti felüljárót is, továbbá több gyalogos-kerékpáros aluljárót.

A tervek elkészítésében a Roden Kft., a MÁVTI Kft., R-Traffic Kft., valamint a Főmterv Zrt.. vett részt, a cégeket a NIF közbeszerzéssel választotta ki.

Az előkészítési munkálatok a tervek szerit 2011 végére fejeződnek be.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.