2016. november 24. 18:04

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint már most fel kell készíteni a vállalkozásokat az uniós támogatások 2020 utáni átalakulására, át kell terelni őket a piaci finanszírozás felé, amiben érdemes lenne felhasználni a növekedési hitelprogram (nhp) tapasztalatait.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Nagy Márton csütörtökön Budapesten, a Miniszterelnökség által rendezett Magyarország erősödik című, az EU fejlesztési források felhasználásáról szóló konferencián hangsúlyozta: az uniós támogatásoknak jelentős szerepük van a gazdaságban a nagyobb beruházásokon, a foglalkoztatáson, a költségvetésen, az adóbevételeken vagy akár a kiadások megtakarításán keresztül, hatással vannak a külső finanszírozási képességre és a devizatartalékra is. Mivel befolyásolják a sérülékenységet, a növekedést is, ezért foglalkozni kell azzal, mi történjen, amikor már nem, vagy más minőségben állnak rendelkezésre - mutatott rá. 

Kifejtette, hogy az uniós források felhasználását ciklikusság jellemzi, ami egy adott év gazdasági növekedésében akár 0,5-1 százalékos ugrást is jelenthet. A gazdaságfejlesztés, a konvergencia azt igényli, hogy az uniós forrásokat minél hamarabb kiosszák, de ki kell valamit találni, hogy ennek hatását ki lehessen simítani - mondta. 
 
Hozzátette, ez nem magyar sajátosság, más közép-kelet-európai országokban is jellemző, ahol az uniós források aránya jelentős a GDP-hez képest. Az alelnök szerint simítja az ingadozást, hogy a teljes keret 75 százalékát már meghirdették, amihez a szerződött állományok is hamarosan felzárkóznak.

Kitért arra is, hogy az uniós gazdaságfejlesztési forrást kapott vállalkozások 70 százaléka kizárólag ebből a forrásból finanszírozott. E vállalkozások forrásszerkezetének diverzifikálása a jövőben nagy kihívást jelent - jelezte.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy azoknak, akik az nhp-n belül kapnak gazdaságfejlesztésre pénzt, jó a jövedelmezőségük, a mérlegfőösszeg arányos megtérülése átlagosan 5-10 százalék. Az uniós források harmada ezzel szemben veszteséges vállalatokhoz kerül. Az alelnök leszögezte, a rossz struktúra konzerválása nem cél, olyan vállalatokat kell finanszírozni, amelyeknek nemcsak jó ötleteik vannak, hanem képesek növekedni, profitabilissá válni. 

Nagy Márton úgy vélekedett, az nhp tapasztalatait érdemes lenne felhasználni a visszatérítendő támogatások szétosztásánál, amelynek aránya 2020 után várhatóan növekedni fog. A versengő allokációs mechanizmus a leghatékonyabb, ezért a szétosztásnál érdemes használni a pénzügyi közvetítőrendszert - mondta.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a konferencián méltatta a kormány döntését, amellyel az uniós forrásokat átcsoportosította a gazdasági szereplőkhöz. Kitért arra is, sok cégnek nincs jövőképe, nem alkalmas a támogatás felvételére, életben tartásuk nem lehet gazdaságpolitikai cél.
 
MTI