2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Mérséklődött a magyar ipar növekedési dinamikája novemberben, amiért elsősorban 3 megye "felel", legalábbis a KSH legfrissebb statisztikája szerint.

Miközben a magyar ipar növekedése novemberben októberhez képest – szezonális és munkanaphatással kiigazítva – 1,4 százalékkal esett, ami az éves nyers dinamikában 0,6 százalékpontos visszaesést jelent (10,1 százalékról 9,5-re), addig három megyében is 5 százalékpontnál nagyobb volt a "fékeződés" mértéke.

Ráadásul a legnagyobb mértékű dinamikavesztést Győr-Moson-Sopron megye könyvelhette el, hiszen míg októberben 22,9 százalékos éves bővülést mutattak a KSH adatai, novemberben már csak 3,8 százalékosat. Ilyen alacsony növekedésre az ipar területén ebben a megyében emberemlékezet óta nem volt példa.

A publikus adatokból ugyanakkor nem lehet alátámasztani, hogy a Volkswagen ősszel kirobbant botránya gyűrűződött volna be az Audi-gyárba, mivel a járműgyártás országosan továbbra is 15,1 százalékos növekedést mutat, ami nagyjából az éves átlagnak felel meg. Ráadásul 2014 novemberében a Rába-parti megye ipari kibocsátása 35,8 százalékkal nőtt, vagyis a 2015-ös novemberi adatokban erős bázishatások is szerepet játszottak.

Az észak-nyugati megye lendületvesztése egyébként már csak azért is fájdalmas, mivel az országos ipari termelés 14,4 százalékát adja, ami pedig a legnagyobb a megyék között.

Persze Győr-Moson-Sopron megye még így is éves növekedést tudott felmutatni 2015 novemberében ellenben a 3,7 százalékkal zsugorodó Zalával, a 3 százalékost mínuszt produkáló Jász-Nagykun-Szolnok, illetve az 1,1 százalékos csökkenést "elérő" Csongráddal.

Zala megye helyzete amúgy igencsak érdekes, hiszen 2015 eddig rendelkezésre álló 11 hónapjából 10-et visszaeséssel zárt, ugyanakkor kedvező jel, hogy az októberi 16,3 százalékos zuhanást követően immár csak egyszámjegyű a visszaesés.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!