2016. január 13. 10:07

Mérséklődött a magyar ipar növekedési dinamikája novemberben, amiért elsősorban 3 megye "felel", legalábbis a KSH legfrissebb statisztikája szerint.

Miközben a magyar ipar növekedése novemberben októberhez képest – szezonális és munkanaphatással kiigazítva – 1,4 százalékkal esett, ami az éves nyers dinamikában 0,6 százalékpontos visszaesést jelent (10,1 százalékról 9,5-re), addig három megyében is 5 százalékpontnál nagyobb volt a "fékeződés" mértéke.

Ráadásul a legnagyobb mértékű dinamikavesztést Győr-Moson-Sopron megye könyvelhette el, hiszen míg októberben 22,9 százalékos éves bővülést mutattak a KSH adatai, novemberben már csak 3,8 százalékosat. Ilyen alacsony növekedésre az ipar területén ebben a megyében emberemlékezet óta nem volt példa.

A publikus adatokból ugyanakkor nem lehet alátámasztani, hogy a Volkswagen ősszel kirobbant botránya gyűrűződött volna be az Audi-gyárba, mivel a járműgyártás országosan továbbra is 15,1 százalékos növekedést mutat, ami nagyjából az éves átlagnak felel meg. Ráadásul 2014 novemberében a Rába-parti megye ipari kibocsátása 35,8 százalékkal nőtt, vagyis a 2015-ös novemberi adatokban erős bázishatások is szerepet játszottak.

Az észak-nyugati megye lendületvesztése egyébként már csak azért is fájdalmas, mivel az országos ipari termelés 14,4 százalékát adja, ami pedig a legnagyobb a megyék között.

Persze Győr-Moson-Sopron megye még így is éves növekedést tudott felmutatni 2015 novemberében ellenben a 3,7 százalékkal zsugorodó Zalával, a 3 százalékost mínuszt produkáló Jász-Nagykun-Szolnok, illetve az 1,1 százalékos csökkenést "elérő" Csongráddal.

Zala megye helyzete amúgy igencsak érdekes, hiszen 2015 eddig rendelkezésre álló 11 hónapjából 10-et visszaeséssel zárt, ugyanakkor kedvező jel, hogy az októberi 16,3 százalékos zuhanást követően immár csak egyszámjegyű a visszaesés.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.