2015. augusztus 13. 13:58

Erősödött csütörtökön a dollár az euróval szemben az előző nap elért egyhavi mélypontjáról, miközben a jüan gyengülése csigalassúságra mérséklődött a kínai jegybank igyekezetének köszönhetően, hogy eloszlassa a piac aggodalmait egy kereskedelmi versenyelőny szerzése szándékával indított devizaárfolyam-háború kitörése miatt.

A kínai jegybank közölte, hogy a jüan további gyengítése indokolatlan lenne, a gazdasági fundamentumok ellene szólnak és beavatkozni is csak mandátuma, az árstabilitás garantálása jegyében fog.

A jegybank, a People's Bank of China már kedden bejelentette, hogy annak érdekében, hogy szabadabb folyást adjon a piaci erőknek, a jüan napi referencia-árfolyamának meghatározásakor a korábbinál nagyobb súllyal veszi figyelembe a piaci jelzéseket, beleértve az előző kereskedési nap záróárfolyamát is.

"Az még nem devizaháború, ha valamely deviza árfolyama fundamentális gazdasági tényezők miatt gyengül" - mutatott rá Esther Reichelt, a Commerzbank devizakereskedője. "Mára már megnyugodtak a kedélyek ... mindenki megértette, hogy nem a jüan árfolyamának szándékos befolyásolásáról volt szó, hanem a piaci erők érvényesültek. A jüan csütörtökön már csak 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben, de keddi árfolyamához képest így is 3 százalékkal áll gyengébben.

Az első ijedelmekre a devizapiacokon kedden megindult a kamatkülönbözeti (carry) ügyletek felszámolása és az euró felvásárlása, ami egy havi csúcsra, 1,12 dollár fölé emelte az euró árfolyamát. Csütörtökön már elcsitultak a hullámok és a piac kockázatvállalási hajlandósága is visszatért az eredeti szintre, az euró pedig ismét gyengült, 1,11 dollár alatti szintet is érintett.

MTI