2015. augusztus 13. 13:58

Erősödött csütörtökön a dollár az euróval szemben az előző nap elért egyhavi mélypontjáról, miközben a jüan gyengülése csigalassúságra mérséklődött a kínai jegybank igyekezetének köszönhetően, hogy eloszlassa a piac aggodalmait egy kereskedelmi versenyelőny szerzése szándékával indított devizaárfolyam-háború kitörése miatt.

A kínai jegybank közölte, hogy a jüan további gyengítése indokolatlan lenne, a gazdasági fundamentumok ellene szólnak és beavatkozni is csak mandátuma, az árstabilitás garantálása jegyében fog.

A jegybank, a People's Bank of China már kedden bejelentette, hogy annak érdekében, hogy szabadabb folyást adjon a piaci erőknek, a jüan napi referencia-árfolyamának meghatározásakor a korábbinál nagyobb súllyal veszi figyelembe a piaci jelzéseket, beleértve az előző kereskedési nap záróárfolyamát is.

"Az még nem devizaháború, ha valamely deviza árfolyama fundamentális gazdasági tényezők miatt gyengül" - mutatott rá Esther Reichelt, a Commerzbank devizakereskedője. "Mára már megnyugodtak a kedélyek ... mindenki megértette, hogy nem a jüan árfolyamának szándékos befolyásolásáról volt szó, hanem a piaci erők érvényesültek. A jüan csütörtökön már csak 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben, de keddi árfolyamához képest így is 3 százalékkal áll gyengébben.

Az első ijedelmekre a devizapiacokon kedden megindult a kamatkülönbözeti (carry) ügyletek felszámolása és az euró felvásárlása, ami egy havi csúcsra, 1,12 dollár fölé emelte az euró árfolyamát. Csütörtökön már elcsitultak a hullámok és a piac kockázatvállalási hajlandósága is visszatért az eredeti szintre, az euró pedig ismét gyengült, 1,11 dollár alatti szintet is érintett.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!