2015. november 20. 21:37

Továbbra sem került Magyarország befektetési ajánlású kategóriába a Fitch Ratings hitelminősítőnél.

Megerősítette Magyarország "BB plusz" szintű - a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó - devizaadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő. A besorolásra továbbra is a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátás van érvényben.  A nagy nemzetközi hitelminősítők idei adósosztályzat-felülvizsgálati menetrendjében Magyarország már nem szerepel.

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A Fitch és a Moody's ugyanakkor már pozitív, a Standard & Poor's egyelőre stabil kilátást tart érvényben Magyarország államadós-osztályzatára.

Az elmúlt hetek várakozásai után némileg csalódást jelent a most közölt értékelés, hiszen előzetesen sokan reménykedtek abban, hogy Magyarország végre visszakerül a befektetésre ajánlott kategóriába. A hét elején még az elemzők egy része is azt valószínűsítette, hogy magunk mögött hagyhatjuk a bovli kategóriát.

Pénteken ugyanakkor Varga Mihály már utalt arra, hogy elmaradhat a felminősítés. A gazdasági miniszter azt nyilatkozta:  nem számít arra, hogy a Fitch Ratings felminősíti Magyarországot pénteken.

A miniszter szerint ugyanakkor Magyarország gazdasági teljesítménye már önmagában indokolná a minősítések javítását. Felidézte, az elmúlt hónapokban a nagy hitelminősítők a várakozásaikat pozitívra javították, ezzel az ország államadós-minősítése mindenhol pozitív kilátással szerepel. Természetesen jó lenne, ha hitelminősítési változás is történne, "de én most a magam felmérése alapján nem számítok erre" - mondta.

Új trolik álltak forgalomba Budapesten

A Morgan Stanley pénteken publikált elemzése is óvatos volt. Azt jelezték, hogy várakozásuk szerint a besorolás módosítása inkább 2016-ban valószínű, mivel a Fitch - amely május óta tart érvényben pozitív kilátást a magyar besorolásra - a pozitív kilátás megadása után általában vár egy évet a felminősítéssel olyan esetekben, amikor az osztályzatjavítás egyben azt is jelenti, hogy az érintett adós a nem befektetési ajánlású kategóriából visszakerül a befektetésre ajánlott besorolási sávba.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték azonban azt is, hogy derűlátóan ítélik meg a magyar felminősítési esélyeket, mivel véleményük szerint "már esedékes lenne" pozitív hitelminősítői lépés Magyarországgal kapcsolatban.

MTI