2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A költségvetésnek ma egyetlen lehetősége a bevételek növelése, kiadási oldalon ugyanis, ellentétben az európai országokkal, a jelenlegi struktúrában már nincs hová hátrálni - mondta Kovács Árpád.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke rámutatott: jelenleg nagyjából ugyanannyit fordítunk évente az ország adósságállománya után a kamatok kifizetésére, mint amekkora adótartozást nem tud behajtani az APEH. Ez összesen már 2400 milliárd forint évente,  közben pedig nem jut pénz arra, hogy az adóságaink tőkerészét tudjuk törleszteni, vagy a gazdaságba tudjunk a beszedett adókból valamit visszaforgatni - mondta.

"Ebből pedig le kell vonnunk (...) azt a következtetést, hogy soha ezeket az adóságokat vissza nem fogjuk tudni fizetni" - fűzte hozzá. Szavai szerint az egyetlen módja annak, hogy kibírjuk az adóság terheit, az, hogy megpróbáljuk ezeket a pénzeket szinten tartani.

Ha a gazdasággal kapcsolatos problémákat nem próbáljuk megoldani, akkor a gazdaság teljesítménye tovább fog csökkenni, az adóhivatal behajthatatlan kintlévőségei pedig tovább fognak növekedni, és ez bénultsághoz közeli állapothoz vezethet a pénzügyi rendszerünkben - tette hozzá.

Kovács Árpád hangsúlyozta: Magyarországon még mindig nem került sor a nagy rendszerek igazi reformjára. Miközben átalakult a gazdaság, megszülettek azok a jogszabályok, amelyek a reálgazdaság működéséhez kapcsolódnak, nem történtek meg a szükséges lépések az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátások rendszerének átalakítása területén.

Felidézte: a politikusok azt jelezték, hogy majd a gazdasági teljesítmény növekedésének bázisán fognak megszületni azok a feltételek, amelyek a nagy rendszereknek az átalakításához kellenek. Csakhogy - mutatott rá - 1995 kivételével eddig egyetlen évben sem tudott még a privatizáció sem annyi állami bevételt hozni, amennyiből bármiféle strukturális reformot végre lehetett volna hajtani. Még azt az összeget sem hozta, amennyiből az adott év államadóság törlesztési kötelezettségeinek megfelelt volna - jegyezte meg Kovács Árpád.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!