2014. október 12. 09:46

A Leaseurope európai lízingszövetséghez tartozó szövetségek vállalatai összesen 18 milliárd euró (közel 5600 milliárd forint) értékben kötöttek új szerződést 2014 első hat hónapjában, ami 8,8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az európai szövetségbe tömörült lízingtársaságok adózás előtti profitja 15,1 százalékkal 648 millió euróra (mintegy 201 milliárd forintra) emelkedett - derül ki a Leaseurope legfrissebb adataiból.

A nemzeti lízingszövetségeket tömörítő európai lízingszövetség ernyőszervként képviseli az európai lízing- és autóbérlési iparágat, tagja 34 ország 44 nemzeti szövetsége. A Magyar Lízingszövetség az MTI-hez eljuttatott összesítésében azt jelzi: a magyar piac az európaihoz hasonlóan növekedési pályára áll. Megjegyzik, hogy a bővülés "ráfért" az európai piacra, mivel 2010 és 2013 között a teljes portfólió 6,5 százalékkal csökkent. A magyar lízingpiacon ezzel párhuzamosan 40 százalékkal zsugorodott a teljes lízingportfólió.

Az európai lízingpiacon az elmúlt években csökkent az aktivitás: 2010-ben a Leaseurope-hoz tartozó vállalatok teljes portfóliója 231 milliárd euróra rúgott, míg 2013-ban 216 milliárd eurót tett ki. A Magyar Lízingszövetség főtitkára az MTI-nek elmondta: Magyarországon az európaihoz hasonlóan alakult a piac 2010 és 2013 között, de a zsugorodás nagyobb mértékű volt. A szövetség tagvállalatai 2010 végén még 2137 milliárd forintos portfólióval rendelkeztek, 2013 végére 1480 milliárd forintra csökkent az állomány.

Lévai Gábor rámutatott: az európai piac valamivel előrébb jár, de az élénkülés első jelei már láthatóak a magyar lízingpiacon is. Az idei első félévben a lízingszerződések száma 10 százalékkal 35 ezerre nőtt, a kihelyezett összeg pedig 3 százalékkal 178 milliárd forintra emelkedett a tavalyi első félévi adathoz képest. A tagcégek az első félév végén 1306 milliárd forintos portfóliót kezeltek.

A gazdaság bővülése a lízingpiacra is hatással lesz a szakember szerint. A már látható járműpiaci növekedés mellett a kis- és középvállalkozások (kkv-k) eszközbeszerzéseinél is növekedés várható, ehhez hozzájárulhatnak az állami intézkedések, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja, valamint az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja.

A szövetség főtitkára kiemelte, hogy a jegybanki hitelprogram keretein belül finanszírozott beruházások 20 százalékát lízingkonstrukcióval oldották meg a vállalkozások. Eddig a Magyar Lízingszövetség 8 vállalata vett részt a programban - jegyezte meg. Úgy vélte, a jövőbeni növekedéshez szükség van a devizahitelesek kérdésének rendezésére, ám ezt követően a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai által nyújtott konstrukciók hozzájárulhatnak a gazdaság, ezen belül is a kkv-szektor bővüléséhez.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.