<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyolcmilliárd forint adót fizettek be az év első öt hónapjában a gyógyszercégek az APEH-nek, ezt az adóhatóság át is utalta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számlájára – mondta a Világgazdaságnak Molnár Márk, az OEP gyógyszerügyi főosztályának a vezetője.

A forgalmazók 90 százaléka tett eleget tett a gyógyszer-gazdaságossági törvényben előírt 12 százalékos adókötelezettségnek; a főosztályvezető reméli, hogy a többiek is pótolják a befizetéseiket. Ám a hazai gyógyszercégek attól tartanak, nem fizet mindenki, hiszen „az elfuserált gyógyszertörvény szerint csak akkor kell adózni, ha magyar cég tulajdonában van a készítmény forgalomba hozatali engedélye. Ha ez a külföldön lévő anyavállalatnál van, azt nem adóztathatja meg a magyar hatóság”.

Cáfolja ezt Ácsné Molnár Judit, az APEH osztályvezetője. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint ugyanis az adókötelezettség – függetlenül attól, hogy magyar vagy külföldi cégről van szó – az engedély jogosultját terheli. Az már nem az APEH-re tartozik, hogy kiknek lehet forgalomba hozatali engedélyük – tette hozzá az osztályvezető.

Molnár Márk a lappal közölte: hazánkban csak azok a cégek forgalmazhatnak gyógyszert, amelyeknek az Európai Unió valamelyik tagállamában telephelyük van. Az OEP a külföldi forgalmazók európai telephelyeire küldi el angol és magyar nyelven az adózáshoz szükséges gyógyszeradatokat. Ám azok hitelességét vitatják a cégek, ezért kérték az adatszolgáltatás auditálását, de erre nem került sor. Így attól tartanak, hogy az adóhatóság őket bünteti majd egy esetleges ellenőrzés során.

Az OEP ezzel kapcsolatban leszögezte: informatikai rendszerüket független cég auditálta, a gyógyszeradatokat azon tárolják és küldik el a társaságoknak, valamint – a gyógyszertörvény előírása alapján – az APEH-nek is - cikkez a Világgazdaság.