2017. október 7. 09:13

Még idén elutalhatnak ennyi pénzt az uniós támogatások finanszírozására.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az elmúlt napokban figyelmeztető gazdasági elemzések jelentek meg arról, hogy a Magyar Állam adóssága magasabb lehet, mint amivel a kormány számol. Miután a Központi Statisztikai Hivatal frissítette a korábbi időszakokra vonatkozó adatait – emelve az adósság kimutatott szintjén – az OTP elemzői arra jutottak, hogy veszélybe került az adósságcsökkentés.

Lázár János szerint nem lesz gond az adóssággal 

A magyar kormánynak egyrészt a magával szemben támasztott törvényi követelményeknek is eleget kellene tennie, de ami húsba vágóbb, hogy az Európai Unió direktíváját is be kellene tartani. Ez pedig azt mondja ki, hogy a még elfogadhatónak tartott, a GDP 60 százalékának megfelelő adósságszint feletti rész huszadával kell átlagosan csökkennie évről évre ennek a mutatónak.

A gondot az jelenti – mutatott rá a bank -, hogy az uniós támogatások kis arányban érkeznek meg a magyar gazdaságba. A Brüsszelből érkező támogatások eleve utófinanszírozásban futnak be, vagyis a számlákat előbb ki kell küldeni, és ha ott befogadják azokat, akkor indul az utalás. Ez tehát a normál finanszírozás menete, csakhogy nálunk nagyon eltolódott az elszámolás, ezért a magyar költségvetésből kell megelőlegezni a projekteket. Erre egyébként Orbán Viktor kormánya még rá is játszott azzal, hogy megkönnyítette a pénzek lehívását, emelve a magyar előfinanszírozást, amitől a gazdaság felpörgetését remélik.

Most ott tartunk tehát, hogy milliárd eurós nagyságrendű pénzt fizettünk már ki, miközben ennek ellentételezése még nem érkezett meg az Európai Uniótól. A szakértői elemzések feltételezése szerint amennyiben ebben nem lesz változás az év hátralévő részében, akkor Magyarország aligha tudja teljesíteni az adósságra vonatkozó előírásokat. Amivel azt kockáztatnánk meg, hogy kötelezettségszegési eljárás indul ellenünk.

Az elemzés szerint ezek a nehézségek a jövő év elején megszűnnének, vagyis a kormány akkor már bátran nyúlhatna a költségvetési pénzekhez a választási kampány érdekében. De erre idén év végén elvileg még nem nyílna lehetősége, a fentebb ismertetett okok miatt.

Lázár János azonban nem aggódik. A Miniszterelnökséget vezető minisztert az e heti Kormányinfón kérdeztük arról, hogy mi lesz az adósságkritérium teljesítésével.

Elmondta, hogy a kormány arról állapodott meg a háttérben Brüsszellel, hogy még az idén megpróbálunk 2 milliárd eurót lehívni. Ez azon múlik, hogy mennyi támogatási számlát tudunk kiküldeni. A kormány arra számít, hogy ezt a mennyiséget sikerül idén lehívni, ezért az uniós források későbbi beérkezésének kockázatával nem is számolnak: erre nem figyelmeztetett a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály tájékoztatása sem, amit a kormány legutóbbi ülésére készített.

Baka F. Zoltán

mfor.hu