2011. január 20. 14:18

"Rövidtávon, márciussal bezárólag, az alap forgatókönyv szerint még egy negyed százalékpontos kamatemelést tartunk elképzelhetőnek. Véleményünk szerint most januárban nem feltétlen indokolt a további monetáris szigorítás" - vélekedik Orosz Dániel, az AXA stratégiai elemzési igazgatója.

Februárban már pontosabb képet alkothatunk majd a makrogazdasági folyamatokról, elsősorban az infláció és a bérdinamika alakulásáról. Márciustól komoly bizonytalansági tényező, hogyan alakul át a Monetáris Tanács összetétele.

Azonban távolabb tekintve nem tartják sem valószínűnek, sem indokoltnak, hogy éles fordulat következzen be a monetáris politikában, azaz kamatcsökkentésre középtávon sem számítanak az AXA szakemberei. Ennek oka, hogy elsősorban a magas üzemanyagáraknak, valamint az élelmiszerek hónapok óta tartó drágulásának köszönhetően egyre komolyabb mértékű árszínvonal növekedés tapasztalható.

Elméletileg az élelmiszerár- és energiaár-sokkok okozta inflációs kiugrásokra a jegybanknak nem kell feltétlen azonnal reagálnia, mivel ezek általában csak átmeneti hatások. Aggodalomra adhat azonban okot, ha ezen árnyomások időben elhúzódva jelentkeznek és fokozatosan a várakozásokba is beépülnek, netalán találkoznak a belső kereslet élénkülésével, vagy a bérköltségek növekedésével, mivel ebben az esetben együttesen komolyabb árszínvonal emelkedést gerjeszthetnek.

mfor.hu