<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Gazdasági Egyeztető Fórum keddi ülésén Oszkó Péter azt mondta, hogy adókkal akadályozzák meg, hogy offshore cégekbe vándoroljanak pénzek Magyarországról. A fórum résztvevői azokat az intézkedéseket hiányolták, amelyek az adózók körét szélesítenék.

A tipikus adóparadicsomi helyszínekre történő kifizetéseket - legyen az jogdíj, kamat, szolgáltatási díj - 30 százalékos forrásadó sújtja 2010-től a tervezett adócsomag szerint - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) keddi ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

"Mind a magánszemélyeknél, mind a társaságoknál adóztatás alá kerülnek a kinti társaságokban realizált jövedelmek, amelyeknek adóterhelése nem éri el az itthoni kétharmadát" - tette hozzá a pénzügyminiszter.

Megerősítette: ezzel nemcsak a Magyarországról kiutalt jövedelem, de a máshol realizált jövedelem is visszakerül a magyar adóalapba.

Az offshore cégek adóztatásának szigorítása a korábbi jövedelmekre is vonatkozik. Minden olyan jövedelem, amely offshore forrásból korábban halmozódott fel, és amelyeket 2010 előtt nem adóztak le, az jövőre Magyarországon adókötelessé válik - emelte ki a pénzügyminiszter.

Takács János, a fórum társelnöke kijelentette: nincs olyan elem az adócsomagban, amelyet egyáltalán nem tud elfogadni a GEF, de vannak olyan részei, amelyek további egyeztetést igényelnek. Hiányolták egyebek között az adócsomagból azokat az intézkedéseket, amelyek az adózók körét szélesítenék.

Takács János elmondta: üdvözölték, hogy a csomag nemcsak a válság kezelésére koncentrál, hanem az azt követő időszakra is. Úgy vélte ugyanakkor, hogy mivel önmagában az adóváltozás nem oldja meg az összes problémát, ezért annak egy nemzeti stratégia részét kell képeznie. Pozitívan értékelték, hogy a tervezet sok eleme az egyszerűsítést célozza.

Oszkó Péter elmondta: egyebek mellett a kedvezmények rendszeréről várható további egyeztetés, ezen belül például az étkezési jegyekről és az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói befizetések kedvezményes adóztatásáról.

Demszky Gábor főpolgármesternek arra a felvetésére, hogy a budapestiek ne fizessenek ingatlanadót, Oszkó Péter úgy reagált: a felső tízezret leszámítva a középréteg a személyi jövedelemadó változása nyomán többet takarít meg, mint amennyi ingatlanadó kötelezettség terhelné őket.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.