2007. március 26. 15:31

Változatlanul hagyta a Magyar Nemzeti Bank a jegybanki alapkamatot, így az tavaly október vége óta nyolc százalékon áll. Jóllehet a februárban megállapított inflációs alappálya tartható, a belföldi kereslet csökkenése azonban jelentős bizonytalansági tényezőt jelent. Mfor.hu tudósítás.

Lebeszélné a piacot a kormány a sáveltörlésről (Táblázat!)

A kormánynak kell a sáv

A kormány a múlt héten határozottan kiállt amellett, hogy megtartja az árfolyamsáv rendszerét, ehhez csatlakozott - jóllehet finoman fogalmazott Simor András - a jegybank is. Veres János pénzügyminiszter határozottan cáfolta, hogy el akarnák törölni az árfolyamsávokat, Simor pedig arra utalt: a jegybank inflációs céljával nincs konfliktusban az árfolyamsáv. Az MNB-nek inflációs, és nem árfolyamcélja van - tette hozzá.

A kamatdöntést követően gyengülni kezdett a forint. Egy órakor még 246,30 forintot ért egy euró, a bejelentés után, négy órakor pedig megközelítette a 248 forintot az árfolyam, később 247,70 körülire módosult.

A jegybank a jelenleginél gyengébb árfolyammal is el tudja érni az inflációs célt, a mostani árfolyam pedig csak a rövid távú spekulációk miatt ilyen alacsony. Hasonló véleményt fogalmazott meg Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke, amikor meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága. A bizottság egyhangúlag, a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság pedig 22 igen és négy nem szavazat ellenében szavazott bizalmat az alelnöknek. Karvalits szerint az inflációs cél 255 forintos árfolyamon is tartható.

Azért meg lehet, hogy eltörlik

Annak ellenére, hogy a kormány cáfolta a sáveltörlést, attól még az bekövetkezhet - mondta Török Zoltán. Nyilván csak akkor, ha a piacon már nincs ilyen irányú spekuláció. Jelenleg ez még nem fulladt ki, hiába próbálta "lebeszélni" a piacot a pénzügyminiszter és a jegybankelnök.

Összességében inkább annak van kockázata, ha megmarad a sáv. Most a forint "kínosan közel van a sávszélhez" - mondta a Raiffeisen elemzője. Persze ez nyilván nem jelenti azt, hogy a jegybank ne tudna beavatkozni, de nem lenne szerencsés, ha folyton evvel kellene foglalkozni. Ráadásul ha nincs sáv, akkor nincs mit támadni - tette hozzá Török Zoltán.

F. Sz. E.

Menedzsment Fórum