3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a nemzetközi hangulat jó, a magyar költségvetés finanszírozható, az ország továbbra is sérülékeny helyzetben van, ezért a Quaestor szerint nélkülözhetetlen és sürgető az IMF/EU-megállapodás. A jegybanki alapkamat is csak ezt követően csökkenhet fokozatosan.

Háda Bálint, a Quaestor Csoport vezető pénzügyi elemzője csütörtöki sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a piac optimizmusa könnyen eltűnhet, "a problémákat ugyanis nem oldották meg, csak továbbgörgették".

Magyarország leginkább a magas államadósság melletti alacsony növekedés és magas infláció miatt sérülékeny. A bővülés szerkezete nem javult, a növekedés legfeljebb 0,5 százalék lehet az idén, de ha a német kilátások romlanak, recesszióba kerülhet a gazdaság - mondta. A gazdasági helyzet korlátozza az MNB lehetőségeit, az IMF/EU-megállapodásig monetáris enyhítésre egyáltalán nincs tér, és azt követően is csak óvatos mértékű lehet a kamatcsökkentés az elemző szerint.

Háda Bálint a külső kockázatok közé sorolta a "második Görögországként" is emlegetett Portugália helyzetének romlását, az ír növekedési aggodalmak erősödését és a német növekedési kilátások romlását. Úgy vélte a növekedési problémát nem sikerült megoldani Európában, az Európai Központi Bank eddigi likviditásbővítő lépései eredménytelenek voltak. A "pénzpumpa" ellenére sem a háztartások, sem a vállalatok hitelfelvételi aktivitása nem nőtt érdemben. A bankok szerint a hitelezés problémája nem oldódott meg, hitelek nélkül pedig nem lehet gyorsítani a növekedést - hangsúlyozta.

Az év első hónapjaiban még kiemelkedően teljesítettek a nemzetközi részvénypiacok. A javuló globális kockázatvállalási hajlandóság mögött az európai adósságproblémák időleges háttérbe szorulása, a kedvező amerikai makrogazdasági adatok álltak. A figyelem ismét az Egyesült Államokból érkező makrogazdasági adatokra irányult, és Háda Bálint szerint ez a forgatókönyv a következő hónapokban is fennmaradhat.

Az idei évet tekintve mindenképpen biztatónak nevezte a BUX- index korábban tapasztalt alulteljesítésének megszűnését, ami azonban továbbra is a forgalom visszaesésével párosul. A hazai vezető részvények közül a technikai kép alapján a legjobban a Mol teljesíthet, amelynek fundamentumai is stabilnak tűnnek. Az OTP árfolyamát továbbra is döntően befolyásolhatják az európai adósságválsággal kapcsolatban érkező hírek, illetve az euró-forint árfolyama és a magyar országkockázat megítélésének változásai, elsősorban az IMF/EU megállapodás híre. A gyógyszergyártók közül pedig Háda Bálint szerint újra a Richternek „áll a zászló”.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!