<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Augusztusban a kiigazított adatok szerint váratlanul 5,7 százalékkal csökkent a magyar ipar teljesítménye júliushoz képest.

Ahogy a lenti ábrán is látható ilyen mértékű csökkenésre nagyon régen nem volt példa. Ráadásul a csökkenés úgy következett be, hogy augusztusban a győri Audi háromműszakos munkarenddel teljes kihasználtsággal működött.

A havi zsugorodás így az éves növekedési ütemet is 2,9 százalékra vitte le a júliusi 12,3 százalékról.

A KSH előzetes tájékoztatójában részletes adatokat nem közöl, azonban nagyon valószínű, hogy az orosz-ukrán konfliktus negatív hatása gyűrűzött be a magyar iparba is. A német ipari statisztikákban a visszaesés már korábban tetten érhető volt, ezért is okozott meglepetést a kiváló júliusi adat. Most azonban egy nagyon jelentős volumencsökkenést láthatunk, a német zuhanással  párhuzamosan.

Elvileg magyarázhatnánk a történteket a nyári szabadságolásokkal is, de ez a korábbi évekre nem volt jellemző, így nagy valószínűség szerint döntő részben most sem ez áll a beesés mögött.

Update: Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor az MTI-nek elmondta: a havi visszaesést elsősorban az egyik nagy járműgyártó cég egész hónapos leállása okozta. Emellett a vegyiparban is voltak alkalmi leállások és az élelmiszeriparban is csökkent a termelés. 

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.