TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. október 7. 07:13

Augusztusban a kiigazított adatok szerint váratlanul 5,7 százalékkal csökkent a magyar ipar teljesítménye júliushoz képest.

Ahogy a lenti ábrán is látható ilyen mértékű csökkenésre nagyon régen nem volt példa. Ráadásul a csökkenés úgy következett be, hogy augusztusban a győri Audi háromműszakos munkarenddel teljes kihasználtsággal működött.

A havi zsugorodás így az éves növekedési ütemet is 2,9 százalékra vitte le a júliusi 12,3 százalékról.

A KSH előzetes tájékoztatójában részletes adatokat nem közöl, azonban nagyon valószínű, hogy az orosz-ukrán konfliktus negatív hatása gyűrűzött be a magyar iparba is. A német ipari statisztikákban a visszaesés már korábban tetten érhető volt, ezért is okozott meglepetést a kiváló júliusi adat. Most azonban egy nagyon jelentős volumencsökkenést láthatunk, a német zuhanással  párhuzamosan.

Elvileg magyarázhatnánk a történteket a nyári szabadságolásokkal is, de ez a korábbi évekre nem volt jellemző, így nagy valószínűség szerint döntő részben most sem ez áll a beesés mögött.

Update: Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor az MTI-nek elmondta: a havi visszaesést elsősorban az egyik nagy járműgyártó cég egész hónapos leállása okozta. Emellett a vegyiparban is voltak alkalmi leállások és az élelmiszeriparban is csökkent a termelés. 

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.