14p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd később az egyik metróállomáson is. A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette az eseteket.

16:40 - Az Iszlám Állam jelentkezett a támadások elkövetőjeként

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként - jelentette a terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség. 

15:40 - Tovább nőtt a terrortámadások áldozatainak száma

Tovább nőtt a kedd reggeli brüsszeli terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.

Yvan Mayeur brüsszeli polgármester arról számolt be, hogy az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek. A belga főváros tűzoltóságának szóvivője pedig azt közölte, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek. A polgármester tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása. Korábban huszonhat halottról és közel száznegyven sebesültről számoltak be a hatóságok.

15:35 - Terrorellenes készültség Európa-szerte

A brit hatóságok növelik a kikötők, repülőterek, metróállomások és nemzetközi pályaudvarok rendőri védelmét - mondta kedden a brit miniszterelnök. David Cameron, aki előzőleg a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak kijelentette: a brüsszeli terrortámadás megtörténhetett volna akár Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban vagy máshol Európában is, ezért az európai országoknak össze kell tartaniuk annak érdekében, hogy "az életformánkra támadó terroristák" soha ne győzhessenek.

Cameron kijelentette: a COBRA értekezletének célja annak biztosítása volt, hogy a brit szolgálatok mindent megtegyenek Nagy-Britannia biztonságának fokozásáért, és ezt szolgálja a rendőri jelenlét erősítése a kikötőkben, repülőtereken, metróállomásokon és a nemzetközi pályaudvarokon. Hozzátette: Nagy-Britanniában is "igencsak valós" a terrorfenyegetettség, a brit hatóságok folyamatosan vizsgálják a beérkező információkat, és ha közvetlen terrortámadási veszélyről érkezne értesülés, akkor megemelnék a készültségi szintet.

A keddi brüsszeli robbantásokat követően Ausztriában is fokozták a biztonsági intézkedéseket, az államfő pedig "mélységesen" elítélte a több tucat halálos áldozatot követelő merényleteket. Heinz Fischer úgy fogalmazott, nem szabad, hogy a terrorizmus és a támadások senkit sem téríthetnek le a demokratikus útról. Az osztrák alkotmányvédelmi és terror-elhárítási hivatal (BVT) vezetője az osztrák közszolgálati rádióban (Ö1) úgy fogalmazott, hogy a szélsőséges iszlamizmus miatt magas a terrorfenyegetettség. Peter Gridling szerint a teljes biztonság csupán illúzió, a hatóságok pedig nagy kihívás előtt állnak, hogy időben felismerjék a veszélyt. Számos európai polgár csatlakozott már az iszlám államhoz, ezért nem aludhatunk nyugodtan - mondta. 

14:50 Kiürítik Belgium egyik atomlétesítményét

Kiürítik a belgiumi Tihange-ban található atomerőművet - jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió kedden.

A helyi sajtó hírei szerint a kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényleteket követően azonnal fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a belga nukleáris létesítményeknél.

Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.

13:03 - NATO-főtikár: a terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot

A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot - közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden. A főtitkár gyáva, "közös értékeink és nyitott társadalmuk" elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket. Hozzátette: együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, és kiáll a nehézségekkel küzdő Belgium mellett.

12:43 - 11 halálos áldozat volt a repülőtéren

Tizenegyen vesztették életüket és 81-en sebesültek meg a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel elkövetett terrortámadásban - közölte Maggie De Block belga egészségügyi miniszter. 

Magasfokú terrorkészültésg lépett életbe Magyarországon is

12:39 -  Nem közlekednek a vonatok London és Brüsszel között

Nagy-Britanniában országszerte megerősítették a rendőri jelenlétet, és összeült a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) a keddi brüsszeli merényletek után kialakult helyzet áttekintésére. Fokozták a rendőri járőrözést a brit repülőtereken is, a London és Brüsszel közötti vasúti forgalmat pedig felfüggesztették

12:25 - 15 halottja van a brüsszeli metróállomásnál történt robbantásnak

Tizenöt halottja és 55 sebesültje van a brüsszeli Maelbeek metróállomásnál kedden elkövetett robbantásnak - közölte a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB).

12:10 - Orbán: a terror minden formája ellen küzdeni kell

A terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni - jelentette ki a miniszterelnök kedden Tatabányán tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva. Orbán Viktor hangsúlyozta: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között. A kormányfő megerősítette, hogy eddig két magyar sérültről tudni. Tájékoztatása szerint egyikük sérülései nem súlyosak, de kórházba került.

11:45 - Megdöbbentő képek a metróban történt támadásról

Notre metro bien connu... Image choquante de #maelbeek ... pic.twitter.com/XhgB71RM0P

— alxdm (@alxdm) 2016. március 22.

11: 37 - Csak könnyebb sérülést szenvedtek a magyarok

Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatása szerint a brüsszeli merényletek magyar sérültjeinek nem súlyos az állapota.

11:33 - A belga biztonsági szolgálatok valamit nagyon elnéztek

A BBC-nek nyilatkozó biztonsági szakértő Frank Gardner szerint a belga biztonsági szolgálatok nem álltak a helyzet magaslatán, hiszen a párizsi merényletek óta elvileg fokozott készültség volt, mégis sikerült egy összehangolt terrorakciót végrehajtani. Véleménye szerint a különböző szervek közötti együttműködés és információcsere sem lehetett harmonikus, ahogy az információk gyűjtése is hagy kívánni valót maga után. Emlékeztetett arra is, hogy az Egyesült Királyságban is több terrorakciót akartak végrehajtani az utóbbi hónapokban, ezek jelentős részét viszont a muszlim közösségtől kapott információk segítségével tudták meghiúsítani. 

11:18 - Belga szövetségi ügyészség: terrortámadás történt

A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt kedd reggeli robbantásokat.

11:15  -  Két magyar sérültről tud a nagykövet

Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantásokban - mondta az M1 aktuális csatornának Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet.

11:13 - Újabb adat a halálos áldozatokról

Egymásnak némileg ellentmondó adatok jelennek meg. Most a brüsszeli tűzoltóság szóvivője állt a nyilvánosság elé, szerinte a Zaventem reptéren és a metróban történt robbantásoknak legalább 21 halálos áldozata van. Később azt közölte, hogy a repülőtéren 11 ember vesztette életét. Így a metróállomáson 10 áldozat lehetett.

11:08 Javaslatok a Büsszelben tartózkodóknak

Miután a tömegközlekedés megbénult és a kommunikáció is akadozik több tanácsot is adtak a helyi szervek. Az egyik legfontosabb, hogy próbáljon meg mindenki ottmaradni ahol van, ha egy mód van rá ne kelljen senki sem útra. A kommunikációs csatornák túlterheltsége miatt pedig azt kérik, hogy lehetőleg ne telefonon kommunikáljanak az emberek, hanem SMS-ben, emellett a közösségi szolgáltatásokat vegyék igénybe (WhatsApp, Facebook, Twitter, stb.) 

10: 52 -  Öngyilkos merényletről beszél az államügyész

A belga államügyész megerősítette, hogy a reptéren öngyilkos robbantás történt. A halálos áldozatok száma a közlése szerint 13, a sebesülteké 35.

10:48 - Mégsincs halálos áldozata a metrónál történ robbantásnak

A korábbi hírekkel ellentétben nincs halálos áldozata a Maelbeek nevű brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak - jelentette a VRT belga közszolgálati televízió. 

10:47 - Újabb fotók a repülőtérről 

UPDATE: more photos from #Zaventem airport after the attack this morning #Brussels pic.twitter.com/BWaeKuqTdW

— Olga Bogorad (@Bogorad_Olga) 2016. március 22.
10:44 - Az Európai Bizottság biztonságba helyezte teljes brüsszeli személyzetét

Biztonságba helyezték kedden Brüsszelben az Európai Bizottság teljes személyzetét a belga fővárosban történt robbantások miatt - közölte Twitter-profilján a bizottság személyzeti vezetőjének helyettese. A bizottság arra kérte az alkalmazottakat, hogy maradjanak otthonukban, illetve irodájukban, ahol éppen vannak.

A bizottság irodáihoz közel lévő Európai Parlament azonban zavartalanul működik tovább - közölte az EP szóvivője. Ennek ellentmond, hogy Roberto Gualtieri, a gazdasági bizottság elnöke azt mondta: a merényletek miatt felfüggesztették az éppen folyó bizottsági meghallgatást. 

10:40 - Schiffer: biztonsági zónában várakoznak az utasok

Semmilyen mozgás nem tapasztalható a brüsszeli Zaventem repülőtér kifutóján; a reptérre utolsóként leszállni engedett gépek utasai nem szállhattak ki a repülőből, majd 10 óra 20 perckor egy biztonsági zónába terelték őket - nyilatkozta az MTI-nek kedden Schiffer András, az LMP társelnöke, aki a Brussels Airlines egyik járatával érkezett Brüsszelbe nem sokkal azt követően, hogy kedden reggel feltehetően öngyilkos robbantás történt a nemzetközi repülőtéren.

Schiffer András arról számolt be telefonon, hogy reggel 8 óra 20 perc körül landolt a gépe, pár perccel a robbanást követően. Előttük a spanyol Iberia Airlines repülője ért földet, ennek utasai szintén a gépben vesztegeltek. A politikus gépe - amely utolsóként szállt le a brüsszeli reptéren - váratlanul már a kifutópályán megállt, ekkor közölték az utasokkal, hogy a repteret lezárták. Néhány perc várakozás után a repülő a dokkolóba érkezett, a spanyol gép mellé.

Schiffer András hozzátette: később arról értesítette őket a gép személyzete, hogy a repülőtérről mindenkit evakuáltak, hivatalos tájékoztatást azonban a robbantásról nem kaptak, arról csak a telefonjuk segítségével értesültek. Az LMP társelnöke közölte, egy ideig semmilyen információhoz nem jutottak arról, mikor hagyhatják el a gépet, megítélése szerint ezt a járat személyzete sem tudta. Később, 10 óra 20 perc körül egy biztonsági zónába vitték őket. Nagyobb poggyászaikat a fedélzeten kellett hagyniuk - tájékoztatott Schiffer András.

10:33 Megerősítették az Európai Bizottság épületének védelmét is

A metrónál történt robbantás egyébként a BBC térképe szerint viszonylag közel volt az EU legfontosabb intézményeinek székhelyeihez.

A metróban történt robbanás helyszíne, a Maelbeek állomás csupán egy megállóra van a Schuman tértől, ahol több uniós intézmény központja található.

10:26 - A metrónál történt robbantásnak is sok halálos áldozata van

A brusszeli tömegközlekedési vállalat szerint legalább 10 halálos áldozata van a metrónál történt robbantásnak. A helyszínen sajtóértesülések szerint egyébként tűzszerészek dolgoznak, hogy egy fel nem robbant bombát hatástalanítsanak. Napvilágot látott olyan hír is, hogy Zaventem repülőtéren is volt egy harmadik bomba. 

10:11 - Fokozott készültség Magyarországon is

A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén. Erről Papp Károly számolt be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése előtt újságíróknak.

A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást. Kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és egy metróállomáson. A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a detonációknak - tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség 2-es fokozatát - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

10:09 - Nem tudnak magyar áldozatról

A brüsszeli magyar nagykövetségnek nincs tudomása magyar áldozatról vagy sérültekről a repülőtéren és az uniós negyed közelében történt robbantásokban - közölte Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete az MTI-vel.

A belga közszolgálati tévé szerint öngyilkos merénylő robbantott a brüsszeli reptéren. A csatorna úgy tudja, hogy 13-an meghaltak és 35-en megsebesültek.

10:04 - Megerősítették a nagy nemzetközi repterek biztonsági intézkedéseit

Megerősítették kedden a párizsi Charles de Gaulle (Roissy) repülőtér biztonságát a brüsszeli robbantások hírére. A frankfurti repülőtéren is szigorú, fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be.

10:02 - A budapesti gépet nem érintette a támadás

A reggel Budapestről Brüsszelbe érkező Brussels Airlines járatának utasai biztonságban vannak. A gép leszállt. Az utasok ki sem szállhattak a gépből, a kifutópályán várakoznak, mondta a Vs.hu-nak Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete. Az utasoknak várhatóan több órát kell várniuk a gépen, amíg a biztonsági helyzet rendeződik.

A nagykövetség Facebook oldalán közzétettek szerint a belga hatóságok közzétették azt az ún.zöld számot, amelyen érdeklődni lehet a ma reggeli merényletek ügyében: +32 2 506 711

9:50 - Halálos áldozatok is voltak a metrónál történt robbantásnál

Halálos áldozatai is vannak a Maelbeek (Maalbeek) brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak - közölte a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) egyik dolgozójára hivatkozva az EFE spanyol hírügynökség.

Belga sajtóinformációk szerint egyébként a repülőtérnél történt robbantások öngyilkos merényletek lehettek. 

A brüsszeli terrortámadás képekben - A fotók erőszakos cselekményt mutatnak be, csak 18 éven felülieknek!

9:31 - Metrónál is robbantottak

A SkyNews értesülései szerint az EU intézményeihez közeli metrónál is robbanás történt.Emiatt minden metrómegállót lezártak Brüsszelben.

9:28 - Legmagasabb készültség

Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanás után - jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter.

9:23 - Lövöldözés is lehetett

Belga sajtóinformációk szerint a robbanások előtt arab kiáltozásokat és lövéseket hallottak az ott tartózkodók. A robbanások pedig közvetlenül az AmericanAir check-in pultjainál történtek.

9:03 - Kettős robbanás a reptéren!

A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a robbanások a repülőtér indulási oldalán történtek az American Airlines légitársaság irodája közelében. A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott.

Sajtóinformációk szerint több mint 10 ember veszítette életét. Kiürítik és lezárják a brüsszeli nemzetközi repülőtér épületét, az érkező gépeket más légikikötőkbe irányítják át. 

Cipruson pár éve szintén volt egy nagy pusztítást okozó robbanás, igaz, az nem merénylet volt

MTI/mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!