2004. május 6. 07:08

A hazai befektetők 2002 végén találkozhattak először tőke- és hozamgarantált befektetési alapokkal. Az attraktív feltételek hatására a befektetők azóta több mint 18 milliárd forintot helyeztek el ezekben az alapokban, és jelenleg is több jegyzés fut.

A piacot 87 százalékos részesedéssel domináló a K&H Alapkezelő május közepéig kínálja az anyabank hálózatában a K&H dollár fix és a K&H fix plusz 5 alapokat.

"A kiemelkedő kondíciók és a garantált alapok területén felépített szaktudásunknak köszönhetően, a korábbi jegyzések sikereit megismételve, újra 4 milliárd forintot meghaladó jegyzésre számíthatunk" - nyilatkozta Miszori István a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. Nem meglepő az optimizmus, hiszen a K&H dollár fix alap évi 4 százalékos amerikai dollár kamatot ígér (a szokásos dollár kamatok 1 százalék alatt vannak), míg a K&H fix plusz sorozat legújabb tagja minimum 24 százalék, illetve maximum 70 százalék forint jövedelmet biztosít három és fél évre befektetőinek.

A K&H Alapkezelő piacvezető pozícióját nem csak az indokolja, hogy ők jelentek meg az első ilyen termékkel 2002-ben, hanem hogy gyakran tudnak valami igazi újdonsággal előrukkolni. A folyamatos innovációt segíti a másfél éves tapasztalat és a nemzetközileg is elismert garantált alap specialista, a KBC Csoport által biztosított háttér. A K&H Bank stratégiai tulajdonosa, a belga KBC Csoport garantált alapjaival nemcsak Belgiumban piacvezető, hanem Európa szerte elismert és fontos szereplő a garantált alapok kifejlesztésében, megvalósításában és értékesítésében.

A jövőt tekintve két fontos tendencia várható a garantált alapok háza táján. Az Európai Uniós csatlakozást követően várhatóan csökkenésnek indulnak a hazai kamatok, ezáltal az átlag befektetők számára is felértékelődik a garantált alapok nyújtotta extra hozam lehetősége. A másik várható változás, hogy a korábbi évekkel ellentétben érzékelhető lesz, hogy azok a befektetők számíthatnak magasabb kamatokra, akik hosszabb időre kötik le a pénzüket. Ez növelni fogja a hosszabb távú befektetési kedvet, és várhatóan a garantált alapok futamideje is hosszabbodni fog.

A garantált alapokon keresztül tehát a konzervatív, hétköznapi befektetők is tapasztalatot gyűjthetnek a részvénypiaci befektetésekről, miközben a szakértők által kialakított tőke és hozamgarancia védi befektetett tőkéjüket, illetve annak értékét. A garantált alapok nyújtotta kiszámíthatóság és biztonság minden bizonnyal továbbra is nagy sikert fog aratni hazánkban, ahol a befektetők többsége még csak az elkövetkezendő években fog megismerkedni a pofonegyszerű bankbetéteknél bonyolultabb befektetési formákkal.

Vajon milyen új konstrukciókra számíthatunk?

A K&H fix plusz család folytatásaként várhatóan a piacra kerülnek majd olyan garantált alapok, ahol az ügyfél tőkegaranciája lépcsőzetesen egészül ki hozamgaranciával, amennyiben a részvénytőzsdék jól teljesítenek. Ebben az úgynevezett "click" konstrukcióban, ha az irányadó tőzsdeindex egyszer eléri az induló érték pl. 110 százalékát, akkor ez a nyereség bekerül az alapba, és a befektetés értéke erről a "lépcsőfokról" többé nem csökkenhet, bármerre mennek is a tőzsdék. Tehát az évek során felfelé lépegetünk egy "hozamlétrán", a legrosszabb esetben is csak a korábbi években elért szinten maradunk. Ez a konstrukció a futamidőtől függően több ilyen lépcsőfokot is tartalmazhat, illetve kialakítható olyan változat is, hogy az egyes lépcsőfokok által képviselt nyereséget az alap kifizeti a befektetőknek ("districlick").

Egy további lehetőség olyan garantált alapot létrehozni, amely egy rögzített minimális futamidő (pl. 2 év) után a tőkét és a hozamot is kifizeti a befektetőknek ha az alapul vett tőzsdeindex elér egy előre kitűzött értéket (pl. 120 százalék), de ugyanezt a az értéket a teljes futamidő (pl. 5év) végén a tőzsdék teljesítményétől függetlenül is kifizeti az alap.

Ugyancsak izgalmas konstrukció az úgynevezett "bull&bear", amelynek befektetői mind a tőzsdei "bika" (= árfolyamemelkedés), mind a tőzsdei "maci" (árfolyamesés) esetén nyerhetnek. Ez egy olyan tőkegarantált konstrukció, amely minden tőzsdei környezetben nyereséget biztosít azon az áron, hogy az alap befektetői egyik irányban sem részesednek a teljes árfolyamváltozásból.Kapcsolódó anyagok
Kiemelkedő hozam két forrásból: kamat és részvénypiaci részesedés
Garantált alapok: a devizatulajdonosoknak is megéri
Szakértelem és biztonság: a garantált típusú befektetési alapok