2016. március 1. 18:01

Elképesztő mértékben nő az állam aránya a beruházások területén.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Miközben az utolsó negyedévben a költségvetési szféra beruházási aktivitása 70 százalékkal nőtt, a versenyszféra aktivitása 6,2 százalékkal esett vissza. Ráadásul már az előző hónapokban is ellentétes irányúak voltak a folyamatok, miközben az állami beruházások üteme – az EU pénzek lehívásával párhuzamosan - masszívan pluszos volt, addig a versenyszféra többnyire visszaesett.

Ennek köszönhetően 2015 összességében a magánberuházások 1,7 százalékkal zsugorodtak, míg az állam által finanszírozottak 36,9 százalékkal nőttek. Ahogy az ábrán is látható, a büdzsé beruházásai az elmúlt években jóval nagyobb dinamikával nőttek, így azon sem lehet csodálkozni, hogy nemzetgazdasági szinten immár 22 százalék az állam aránya.

Sőt, a legutolsó negyedévben már 37,9 százaléknál jártunk, amire korábban még sohasem volt példa.

Ha nemzetgazdasági áganként vizsgáljuk a számokat, akkor azt láthatjuk, hogy a 19 ágazatból 9 esett vissza az utolsó negyedévben, míg éves szinten 10 esetében közölt mínuszos számokat a statisztikai hivatal. A legnagyobb mértékű, 49,3 százalékos növekedést 2015-ben az előző évhez képest a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás, valamint 40,4-et a humán-egészségügyi, szociális ellátás ágazat tudott felmutatni. Ezeknek a fejlesztéseknek a jelentős részét EU-forrásokból finanszírozta az állam.

A legnagyobb beruházási aktivitással rendelkező nemzetgazdasági ágazatok közül a feldolgozóipar volumenindexe 6, az ingatlanügyeké 6,9 százalékkal esett vissza, miközben a szállítás raktározásé 2, a vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítésé 24, míg a már említett közigazgatásé 49,3 százalékkal nőtt. A kiugró értékek elérését ez utóbbi ágazatokban is túlnyomó részben az EU-források tették lehetővé.

mfor.hu