<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hosszas cikket jelentetett meg a milliárdos, melyben kifejti véleményét a magyar kormány ellene folytatott hadjáratáról, de legfőképpen arról ír, hogyan lehetne megmenteni az összeomlás szélén álló Európai Uniót.

Véleménycikket jelentetett meg Soros György a Project Syndicate oldalán, melyet a Hvg.hu le is fordított magyarra. Az írásban a magyar kormány kedvenc céltáblája egyetért Orbán Viktorral abban, hogy sürgősen meg kell reformálni az Európai Uniót, különben összeomlik, másrészt viszont maffiaállamnak nevezi Orbán kormányzását, és kifejti, mennyire csodálja a magyarok bátorságát, akik szembeszállnak a miniszterelnökkel.

A veszélyek

Soros a cikk elején ír arról, hogy az Európai Uniót meg kell újítani, mert csak így menthető meg. Külső veszélyek gyengítik az államszövetséget, mégpedig:

  • Vlagyimir Putyin Oroszországa
  • Erdogan Törökországa
  • al-Sziszi Egyiptomja
  • az az Amerika, amelyet Donald Trump próbál létrehozni

De komolyak a belső fenyegetések is:

  • az unió alapjait adó, de a 2008-as pénzügyi válság után értelmüket vesztett egyezmények
  • az európai intézmények túlbonyolított működése

Mindezeknek köszönhetően az unió mára részben működésképtelen lett, írja.

Eurozóna

Soros az eurozónában is csalódott, ami mára pont az ellentéte lett annak, mint amiért annak idején létrehozták. A kezdetekkor olyan államokból állt, akik közös megegyezéssel lemondtak szuverenitásuk egy részéről, azért, hogy együtt erősebbek lehessenek, 2008 óta viszont lényegében arról szól, hogy az erős államok hiteleket adnak az adósoknak, akik képtelenek megfelelni a segítségért támasztott feltételeknek, és nem tudnak fejlődni.

Az EU válságát a Brexit is mélyíti, Soros szerint abból a szempontból is, hogy elvonja az unió figyelmét és energiáját a saját bajairól, ráadásul szerinte kettő helyett öt évig is elhúzódik majd a kilépési folyamat. Mint írja, csekély az esélye, de nem lehetetlen, hogy a britek a "válóper" során meggondolják magukat, és ráébrednek, hogy jobb és nyereségesebb együtt maradni, ehhez azonban az EU megreformálása szükséges, melynek egyik sarkalatos pontja az eurozóna lenne.

"Ez az új Európa világosan elválasztaná egymástól az unió és az eurozóna fogalmát. Másrészt tudatosítaná, hogy az eurózónát elavult és megkövült szerződések irányítják."

A milliárdos szerint elavult, hogy minden tagállamnak be kell vezetnie az eurót, amint készen áll rá. Svédország, Lengyelország és a Csehország például kinyilvánította, hogy nem szeretnék a közös fizetőeszközt, ennek ellenére ők is „pre-in” státuszban vannak, vagyis olyan tagállamok, amelyek mentességet élveznek. Nem maradhat úgy, hogy az eurós államok a mag, a többiek pedig alacsonyabb rendűek.

Több sebesség helyett több sáv

Soros többsebességes helyett többsávos EU-t tart kívánatosnak. Egy ilyen unióban a tagállamoknak szélesebb demokratikus mozgástér jutna, mint most. Ma az államok inkább a saját szuverenitásukat erősítik - ha az együttműködés haszna kézzelfogható lenne, akkor változhatna az európai népek véleménye is, ahogy a kooperációs készségük is.

Három ügyben elengedhetetlen az előrelépés: a területi szétesés, amelynek példája a Brexit; a menekültkrízis; és a megfelelő gazdasági növekedés hiánya területén.

Menekültkrízis is fellendülés

Soros egyetért Angela Merkellel abban, hogy a menekültkrízis elpusztíthatja az EU-t, ahol most minden ország a saját vélt érdeke mentén cselekszik, egységes bevándorláspolitika nincs. Ha viszont sikerül hatékony és értelmes választ találni a problémára, az új lendületet adhat az államszövetségnek.

Reményeit erősítik a holland szélsőséges Geert Wilders veresége, az EU-párti Emmanuel Macron győzelme a francia elnökválasztáson, és az olyan, alulról szerveződő mozgalmak, mint a Frankfurtból indult Pulse of Europe mozgalom, a Best for Britain az Egyesült Királyságban és a lengyel Jog és Igazságosság uralmával szembeszállók.

Bátor magyarok vs. Orbán maffiaállama

Soros a listát folytatva kiemelten foglalkozik Magyarországgal, ahol, mint írja, a kormánnyal szembeni ellenállás valószínűleg éppúgy meglepi Orbánt, ahogy őt magát.

"Orbán azon van, hogy politikáját a velem folytatott személyes konfliktusra fűzze fel. Célpontja lettem kormánya kíméletlen propagandakampányának. Saját magát a magyar szuverenitás védelmezőjének állítja be, engem pedig spekulánsnak, aki valami homályos, ám gonosz összeesküvés keretében azon dolgozom, hogy Európát illegális bevándorlókkal árasszam el."

Pedig, mint írja, ő a CEU büszke alapítója, amely intézmény 26 év után a világ legjobb 50 egyeteme között szerepel számos társadalomtudományi képzésével. Az egyetem támogatásával pedig azt tette lehetővé, hogy az megőrizze akadémiai szabadságát minden befolyással szemben, beleértve a magyar kormányt, vagy akár az alapítóját magát.

"Megtanultam, hogy a demokráciát nem lehet külföldről szállítani. Azt a népnek magának kell kivívnia és megvédenie. Csodálom a magyarok bátorságát, amivel szembeszállnak Orbán maffiaállamának szemfényvesztésével és korrupciójával. És reményt ad az európai intézmények energikus válasza a Lengyelországból és Magyarországról érkező kihívásokra. Az előttünk álló út veszedelmes. De én látom ebben a küzdelemben a lehetőséget, hogy Európa még feltámadhat."

- írja zárszóként Soros. A teljes cikket a Hvg-n lehet elolvasni.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.