2015. január 24. 18:37

A davosi Világgazdasági Fórum negyedik, szombati zárónapján Soros György a frank árfolyamküszöbének felmondásáról, a japán jegybank vezetője az EKB likviditásbővítő intézkedéséről, Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszter a gazdaság egyre romló helyzetéről, olajipari elemzők pedig a vezető ágazati cégek negyedéves nyereségalakulásáról beszéltek.

Soros György szerint "komoly sokkot" okoz a svájci gazdaságnak az, hogy az ország jegybankja január 15-én eltörölte a franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét. A magyar származású amerikai üzletember szerint veszélyt jelent a svájci exportőrökre, a svájci gazdaságnövekedésre, hogy a január közepi intézkedés hatására a frank 20 százalékkal drágult az euróhoz és 15 százalékkal a dollárhoz képest.

"Nagyon kockázatos egy valutát a másikhoz kötni, mivel ez a kötelék egyszer valamikor véget ér, ami sokkolja a gazdaságot" - vélte Soros György. Az üzletember némi iróniával azt mondta, hogy "ami történt, megjósolhattam volna, de szerencsére most nem vagyok érdekelt ezen a téren, ezért erre nem is figyeltem oda".

A japán gazdaság is élénkül

A japán központi bank vezetője szerint élénkítő hatása van a globális gazdaságra, hogy az Európai Központi Bank (EKB) megindította a kötvényvásárlásokkal tervezett mennyiségi monetáris lazító programját. A jegybanki vezető azt mondta, hogy miközben az euróövezet gazdaságnövekedése igen minimális, addig a munkanélküliség magas maradt. "Amint jelentősebben élénkülni kezd a térség gazdasága, érezhetően csökken a munkanélküliség, a globális gazdaság újabb lendület kap".

A japán gazdaság kapcsán a szigetország központi bankjának az elnöke azt mondta, hogy élénkülés tapasztalható részben a kőolaj világpiaci árának a csökkenése, illetve a kivitel bővülése hatására. A jegybank a héten az április 1-jén kezdődő új pénzügyi évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését 2,1 százalékra változtatta az eddigi 1,5 százalékról.

Csak Moszkvában 100 ezer embert bocsát el az építőipar

Alekszej Kudrin, aki 2011-ben a növekvő védelmi kiadások ellen tiltakozva mondott le pénzügyminiszteri posztjáról, azt mondta, hogy a Moszkva ellen hozott nyugati intézkedések és a kőolaj árának a zuhanása még az ő általa vártnál is súlyosabb gondokat okozott az orosz gazdaságnak. Példaként felhozta, hogy jelentősen nőnek a fogyasztói árak, csak Moszkvában az építőiparban 100 ezer embert bocsátottak el, válságban az autógyártó ipar. Kudrin szerint, ha továbbra is a jelenlegihez hasonlóan alacsony marad a kőolaj ára, akkor az orosz GDP több mint négy százalékkal zsugorodik.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays azzal számol, hogy a vezető nagy olajcégek, mint például a Royal Dutch Shell, a BP, a Total és az Eni tavalyi utolsó negyedévi részvényarányos adózott eredménye átlagosan 24 százalékkal csökkent éves összevetésben, elsősorban a kőolaj áresése miatt. Tavaly június óta a kőolaj ára több mint a felére, hordónként 50 dollár körüli szintre esett. A Wood Mackenzie nemzetközi tanácsadó cég szerint az alacsonyabb olajár a legnagyobb kihívás az olajcégekre nézve a 2008. évi pénzügyi válság óta.

Az ágazati szakértők szerint a befektetőket most különösen az érdekli, hogy a cégek nyereségcsökkenése mellett miként alakulnak az osztalékot. Eddig még egyetlen vezető cég sem jelezte, hogy csökkentené az osztalékot. Példaként felhozták, hogy bármi is történt, a Shell 1945 óta nem csökkentett osztalékot. Bob Dudley, a BP vezérigazgatója azt mondta, hogy az egyik legfontosabb a befektetők osztalékának a védelme. A francia Total vezetője szerint náluk nem változik az osztalék.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.