TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A nemzetközi pénzügyi rendszer igazságtalanságát tükrözi, hogy a pénzügyi válság ugyan az Egyesült Államokban kezdődött, de a világgazdaság "peremére" szorult kis országokban okozza a nagyobb kárt, írta csütörtökön Londonban közölt elemzésében Soros György magyar-amerikai nagybefektető, aki szerint "katasztrófa" volt megengedni a Lehman Brothers nagybank globális pánikhoz vezető összeomlását.

Soros a Financial Timesban úgy fogalmaz, hogy "a pálya korántsem egyenes", a jelenlegi rendszer azoknak az országoknak - köztük különösen az Egyesült Államoknak - kedvez, amelyek a nemzetközi pénzügyi szervezeteket ellenőrzik. A világgazdaság peremvidékén lévő országokra érvényes "a washingtoni konszenzus által diktált piaci fegyelem", amely alól azonban az Egyesült Államok mentességet élvezett.

Soros György szerint a peremországoknak segítséget kell adni pénzügyi rendszereik megvédéshez, egyebek mellett olyan jelentős vészalapok létrehozásával, amelyekhez korlátozott időtartamra, de gyorsan hozzá lehet férni. A piaci szabályozást globálissá kell tenni, és a nemzeti kormányoknak össze kell hangolniuk makrogazdasági politikájukat, megakadályozandó a széles valutaárfolyam-kilengéseket és egyéb felfordulásokat, javasolja a Soros Fund Management elnöke.

A nagybefektető a londoni gazdasági napilapban kifejti: tavaly ősszel hatósági beavatkozást várt az amerikai Lehman Brothers nagybank megmentésére, de nem ez történt, a pénzintézetet megfelelő előkészítés nélkül hagyták összeomlani, aminek "katasztrofális következményei" lettek.

A cégadósi nem fizetővé válásra szóló határidős piaci hitelbiztosítási ügyletek (CDS) árazása "áttörte a plafont", ahogy a befektetők igyekeztek fedezni magukat, ám az AIG-nek, a világ legnagyobb biztosító csoportjának nagy mennyiségű rövid - vagyis áresésre játszó - pozíciója volt a CDS-kontraktusokra, és a cég azonnali törlesztésképtelenség kockázatával találta magát szembe. Hank Paulson akkori amerikai pénzügyminiszter így már másnap visszakozni volt kénytelen, és most már az AIG-t kellett megmentenie, írja Soros a csütörtöki elemzésben.

Soros György szerint a Lehman-bukás megakadályozásának elmulasztásáért elsősorban az amerikai pénzügyminisztériumot és a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-et terheli a felelősség. "Béna kifogás" az az állítás, hogy nem volt meg a jogi hatáskörük; vészhelyzetben minden szükséges lépést megtehettek volna és meg is kellett volna tenniük a rendszer összeomlásának megakadályozására, ahogy ez korábban is megtörtént, áll a csütörtöki írásban.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.