4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Magyarországnak hiteles gazdaságpolitikára van szüksége, mert az egész közép-kelet-európai régió súlyos bizalmi válsággal küzd - hangoztatta Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, az Intesa-SanPaolo hitelintézeti csoport közép-kelet-európai régiós vezetője szerdán Budapesten, az Ybl Klub gazdaságpolitikai rendezvényén.

Szerinte a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos bizalomhiány erőteljes, amit azzal indokolt, hogy az "gyakran olyan megoldásokkal áll elő, amit Magyarországon sem tudnak követni, nehezen lehet megérteni".

"A jegybank összevissza beszél"

Surányi tragikusnak nevezte a jelenlegi gyenge forintárfolyamot, amely véleménye szerint aláássa a gazdaság stabilitását. Úgy vélte, hogy még a 290 forintos euróárfolyam is "életveszélyes" a gazdaság számára. Súlyos kritikával illette a Magyar Nemzeti Bank elmúlt időszakban tett lépéseit, mondván: "a jegybank összevissza beszél és ellentmondásosan cselekszik".

Surányi György lépésről lépésre elemezte az MNB általa rossz döntéseknek tartott intézkedéseit. Már a kezdet kezdetén, 2008 februárjában rossz lépésnek minősült a sáveltörlés - hangsúlyozta. Úgy ítélte meg, nem jó folyamatosan azt hangsúlyozni, hogy nincs árfolyamcélja a jegybanknak, mert az felbátoríthatja a spekulánsokat.

Néhány kamatdöntést is bírált, példaként hozta fel azt, hogy 2008 májusában az akkori 247 forint/euró kurzusnál kamatot emelt a jegybank, majd később 2008 nyarán 228 forint/eurónál szinten tartotta az alapkamatot. Véleménye szerint ugyan helyes volt a 2008. októberi 300 bázispontos jegybanki alapkamat-emelés, később azonban a 2009. januári 286 forint/euró árfolyamnál értetlenségét fejezte ki a kamatcsökkentés vonatkozásában.

A nyilatkozatok szintjén is bírálta Surányi György a jegybankot, mivel 2009 februárjában az MNB vezetése úgy nyilatkozott, hogy a gyenge árfolyam a gyenge gazdaság következménye. Ennek ellentmondott a későbbi lengyel, cseh, román és magyar közös központi banki nyilatkozat, miszerint a kelet-európai fizetőeszközök árfolyammozgásai nem tükrözik a gazdasági fundamentumokat.

Surányi György kiemelte, ezek az ellentmondó nyilatkozatok sokba kerülnek Magyarországnak. Megjegyezte: "Van egy hatékony kormányunk és hatékony jegybankunk, ezek együtt sok kárt tudnak okozni". 

Mozog a piacon az MNB

Szerdán egyébként jelentős javulással kezdett  a forint a bankközi devizapiacon: reggel a nyitás után nem sokkal néhány percig 300 alatt is járt az euró ára, a kora délutáni órákban pedig szintén e határ környékén mozgott az árfolyam. (Múlt pénteken még 317-ig gyengült a forint.) A dollárért 237,31 forintot kellett adni ma délelőtt, míg a svájci frank ára 203,57 forint volt.

Simor András, a jegybank elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy az MNB "mozog a piacon", így akár az is elképzelhető, hogy egy jegybanki intervenció hatására nézett be 300 alá a forint. Igaz, ezzel egyidőben a régiós devizák is jelentősen erősödtek.

"Ne tartsuk vitrinben az IMF-hitelt"

Surányi az Európai Központi Bankot (EKB) is kritikával illette: véleménye szerint az EKB eltérően bánik a nyugat-európai és a kelet-európai országokkal. Előadásában egyenlő bánásmódot kért a közép-kelet-európai régió államainak is. 

Végezetül felvetette, hogy egy kereskedelmi bankon keresztül az IMF-hitelcsomag egy részét a gazdaságba kellene pumpálni, és ezzel bővíteni a magyarországi likviditást, a magyarországi szereplők hitelhez jutását.

Úgy érvelt, a 25 milliárd dolláros csomagot azért vettük fel, hogy a többletdeviza-keresletet kielégítsük az országban, nem csak azért, hogy "vitrinben tartsuk". Megítélése szerint helyes volt az, hogy a hitelcsomag egy részével megnövelte a devizatartalékot a jegybank, a többit azonban likviditásbővítésre kellene felhasználni.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!