2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ha a kiadások jelentős csökkentése nem valósul meg a jövő évre beterjesztett költségvetésben, akkor a piacok nyomása fogja azt kikényszeríteni, mondta egy vasárnap esti televíziós műsorban Surányi György.

Az országokat másként érinti a pénzügyi válság: ha például Csehország sérülékenysége 100, akkor Magyarországé 130-140, tette világossá a helyzetet a jegybank volt elnöke az m1 "Szólás szabadsága" című műsorban. Hozzáfűzte: "Most fizetjük a 2001-2006 közötti felelőtlen gazdaságpolitika árát". A kiútra vonatkozó kérdésre Surányi az egyensúlyőrző gazdaságpolitika folytatását és az összefogást jelölte meg.

"Száraz lábbal ebből a válságos helyzetből csak akkor tud az ország kijutni, ha a gazdaságpolitikában és az államháztartásban végrehajtjuk azokat a kiadási változtatásokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy az állam  és a költségvetés lényegesen kisebb legyen" - magyarázta a CIB Bank elnöke.

Surányi szerint a kiadáscsökkentésnek egyaránt érintenie kell az állam adminisztrációs kiadásait, az önkormányzatokat, a nyugdíjakat, az oktatást és a szociálpolitikát.

A kiadások csökkentésével lehet helyet teremteni az adórendszer átalakításának, amelynek révén új munkahelyek jöhetnek létre, és sikerülhet legalább megőrizni a foglalkoztatás jelenlegi szintjét - érvelt a szakember.

Az adórendszer átalakításának első lépése már jövőre a termelésre rakódó adók mérséklése és a fogyasztási adók növelése lehet, a második lépés pedig az adószint csökkentése - vázolta fel a legsürgetőbb, már a jövő évben szükséges változtatásokat Surányi György.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!