2014. február 12. 16:10

A legfrissebb részletes statisztika alapján jól kirajzolódik, melyek azok a megyék, ahol képes volt 2013-ban fejlődni az ipari termelés, és melyek, ahol - akár komolyabb - zsugorodás következett be.

Bár országos átlagban nem lehet panasz a 2013-as ipari termelésre, hiszen 1,4 százalékos növekedést mutat a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb statisztikája, megyékre lebontva nem mindenhol lehet örülni a számoknak. A Nemzetgazdasági Minisztérium eközben örömtől "ittas" közleményt adott ki az adatok, illetve a kormány iparpolitikáját dicsérve; úgy fogalmaztak: "beértek a kormány iparpolitikájának eredményei". Az vitathatatlan, hogy a feldolgozóipar, illetve a járműipar térhódítása nagyon sokat dob a számokon, de ennek mondhatni természetes velejárója, hogy a megyék közötti egyensúly teljesen eltolódik.

A szerda reggel közölt részletes ipari adatok segítségével ezúttal felállítottuk a megyék rangsorát, mely alapján bár nem egységes területet elhatárolva, de ketté szakadt az ország az ipari teljesítmény mentén. Míg ugyanis a Mercedes-gyár Bács-Kiskunk megye éves termelését 39,5 százalékkal "dobta meg", a rangsor másik végén 8,3 százalékos mínusszal áll Zala megye, mely egyedüliként csak az év utolsó hónapjában tudott előző év azonos időszakához képest növekedést felmutatni. Jelentősnek nevezhető még Hajdú-Bihar megye leszakadása is, hiszen a tavalyi ipari termelés 7,6 százalékkal maradt el a 2012-es teljesítménytől. A negatív dobogó harmadik fokára pedig Somogy megye került 5 százalékos mínusszal.

Áttérve a gyarapodó megyékre, Bács-Kiskun majdnem 40 százalékos növekedése olyannyira kiemelkedik, hogy a második legnagyobb bővülést  felmutató Vas megye is "csupán" 9,7 százalékkal tudott többet termelni, mint 2012-ben, a harmadik helyen pedig Heves megye áll 8,6 százalékos plusszal.

Tavaly visszafogottabb lett a járműipar bővülése

Mivel az ipar területén a járműipar az, ami húzóágazatként definiálható, vetettünk egy pillantást a tavalyi ágazatok szerinti teljesítményekre is. Ebből világosan látszik az iménti állítás valóságtartalma, hiszen a legnagyobb mértékű növekedés kapcsolódik a járműiparhoz, viszont a 2012-es év kiugró teljesítményét meg sem tudta közelíteni. Míg ugyanis 2012-ben az ágazat 34,4 százalékos bővülést ért el, tavaly már "csak" 9,1 százalékra futotta, viszont ez is elég volt az éllovas szerepéhez. Mögötte a sorban a vegyipar ágazata áll 5,7 százalékos plusszal, tehát ez is jól mutatja, hogy az a bizonyos 9,1 százalékos növekedés mennyire kirívó az ágazatok sorában. A dobogó harmadik fokára pedig a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás állt 3,2 százalékos bővüléssel.

A rangsor másik végén a bányászat, kőfejtés ágazatát találni, melynek termelési volumene a tavalyi év során 11,8 százalékkal zsugorodott, és nem sokkal teljesített jobban a gyógyszeripar sem a 10,1 százalékos mínuszával. A számokat tekintve ami a pluszosok között a járműipar, az a mínuszos ágazatok között ez a kettő, hiszen a harmadik helyen lévő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ág már "csak" 6,2 százalékos csökkenést produkált 2013-ban.

mfor.hu