4p

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. szerint a gazdasági visszaesés ellenére javul a költségvetés pozíciója; a fogyasztás és a beruházások visszaesése miatt ugyan idén 0,8 százalékkal csökken a GDP, a költségvetési kiigazítás azonban megfelelő ütemben halad, és GDP-arányosan 3 százaléknál kisebb lesz az államháztartás hiánya 2012-ben.

A kutatóintézet szerint miközben az adósságválság újabb hulláma érte el az eurózóna egyes országait, a magyar exportpiacokon javultak a növekedési kilátások.

A Századvég Gazdaságkutató a magyar gazdaság szempontjából kulcsszerepet játszó külső kereslet növekedésére számít, mivel az elmúlt negyedévben javultak legfőbb külkereskedelmi partnereink növekedései kilátásai. Emellett továbbra is rendkívül nagyok a kockázatok, elsősorban az egyes tagállamokon belül kialakult politikai, illetve gazdasági instabilitás miatt.

A Századvég Gazdaságkutató szerint a komoly társadalmi és gazdasági feszültségekkel terhelt országok - Görögország, Spanyolország - viszonylag kis súlyt képviselnek a hazai kivitelben, így ezek a problémák csak akkor érintik közvetlenül Magyarországot, ha a válság átterjed más európai országokra vagy az eurózóna egészére.

Az előrejelzés szerint csökkentették a bizonytalanságot az EKB intézkedései, amelyek amellett, hogy stabilizálták a bankközi piacot, megakadályozták a túlzott mérleg-összehúzódást a nyugat-európai bankoknál.

A gazdaságkutató előrejelzése alapján a bruttó hazai termék 0,8 százalékkal zsugorodik az idén. Jövőre ezzel szemben a GDP szerény, 1 százalékos bővülését prognosztizálták.

A kivitel az egyetlen tényező, ami a gazdaság növekedésének irányába hat. A háztartások fogyasztási kiadását visszafogja a gyenge árfolyam, a hitelezés akadozása, valamint a nettó reálbérek csökkenése. Ennek megfelelően a fogyasztás esetében az idén 0,6 százalékos csökkenést, jövőre pedig stagnálást várnak.

A gyenge konjunkturális kilátások miatt a foglalkoztatás lényegében csak a közmunkaprogramok következtében nőhet 2012-ben, és mivel a kormányzati intézkedések hatására az aktivitás hasonló ütemben emelkedik, a munkanélküliségi ráta 11 százalékon marad - írja előrejelzésében a Századvég Gazdaságkutató.

Az inflációs folyamatokat a gyenge kereslet és a kormányzati indirektadó-intézkedések határozzák meg a következő másfél évben. A fogyasztóiár-index csökkenő pályára állhat a második negyedévtől, jelentősebb lassulásra pedig a jövő év elején számítanak.

A gyorsabb dezinflációt az olajárak süllyedése támogatja, míg a mezőgazdasági termelőiár-index ismételt emelkedése felfelé mutató kockázatot hordoz. Jelentős bizonytalanság övezi emellett az új adónemek - pénzügyi tranzakciós adó, távközlési adó - inflációs hatását - mutat rá a Századvég Gazdaságkutató.

Az államháztartás az uniós elszámolás szerint GDP-arányosan 4,2 százalékos többlettel zárta a 2011-es évet, a költségvetés fenntarthatósága szempontjából fontosabb, egyedi tételekkel korrigált mutató viszont 5,5 százalékos hiányt jelez a tavalyi évre.

Az idei évre tervezett, jelentős mértékű kiigazítás - véleményük szerint - megfelelő ütemben halad. Bár mind a bevételi, mind a kiadási oldalon komoly kockázatokat lát a kutatóintézet.

A Századvég Gazdaságkutató előrejelzése szerint 2012-ben az államháztartás ESA-hiánya GDP-arányosan a tervezett 2,5 százalék helyett 2,7 százalék lesz. Az eltérés bőven a hibahatáron belül van, azaz takarékos költségvetési politikával elérhető a tervezett hiánycél.

A magyar állampapírpiaci referenciahozamok és a forint árfolyama jelentős ingadozást produkált az elmúlt három hónapban. Az IMF-fel való megállapodás irányába tett lépés javította a piac megítélését, ám a nemzetközi befektetői hangulat romlása felfelé hajtotta a finanszírozás költségeit.

Bár az ÁKK az első negyedévben jelentősen túlteljesítette a forintban állampapírokra vonatkozó éves kibocsátási tervet, mindez azonban magas kamatfelárak mellett valósult meg. Az adósságkezelő elhalasztotta a tervezett 4 milliárd forintos eurókötvény kibocsátását, mivel az IMF-tárgyalások megkezdését követően várhatóan alacsonyabb kamatok mellett történhet a forrásbevonás - írja előrejelzésében a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!