5p

A gyenge külső és belső keresletet az idén ellensúlyozhatja a mezőgazdaság növekedése, a harmadik negyedévtől a GDP emelkedésére számít a Századvég Gazdaságkutató Zrt., így összességében stagnálni fog 2013-ban a hazai gazdaság - olvasható a társaság szerdán az MTI-hez eljuttatott összegzésében.

A Századvég szerint jövőre a magyar gazdaság növekedése már elérheti a másfél százalékot. Az infláció a célszint körül stabilizálódhat, az idén 2,8 százalékra csökkenhet éves szinten, ami további kamatcsökkentésre ad lehetőséget. Az államháztartási hiány nem tér el érdemben a tervezett szinttől, idén a GDP-hez mérten, uniós elszámolás szerint 2,9 százalék lesz várhatóan.

A Századvég összeállítása szerint a hazai gazdaság külpiacain továbbra is rosszak a növekedési kilátások. A legtöbb uniós országban csökkent a GDP a negyedik negyedévben, miközben a munkanélküliség tovább emelkedett.

Az elmúlt év végén Magyarországon mélyült a recesszió, a gyenge gazdasági teljesítmény okaként egyaránt megjelölhetők egyszeri tényezők, konjunkturális folyamatok, valamint a növekedési lehetőségek hosszú távú beszűkülése. Összességében tavaly 1,7 százalékkal csökkent a magyar bruttó hazai termék (GDP). Bár a gazdasági teljesítmény visszaesése nemcsak Magyarországra volt jellemző, mértéke meghaladta az eurózóna és a régió átlagát is. A csökkenésben nagy szerepet játszott a mezőgazdaság kedvezőtlen időjárással összefüggő gyenge teljesítménye: az ágazat tavaly 0,8 százalékponttal mérsékelte a GDP éves változását.

A visszaeső nettó reálbérek, a hitelállomány leépítése, illetve a bizonytalan munkaerő-piaci kilátások hatására a fogyasztás 1,2 százalékkal zsugorodott 2012-ben. A beruházási klíma továbbra is kedvezőtlen a vállalatok alacsony kapacitáskihasználtsága, a bizonytalan szabályozási környezet, illetve a hitelezés akadozása miatt. A bruttó állóeszköz-felhalmozás összességében tovább csökkent, és a beruházások GDP-hez viszonyított aránya 17,2 százalékra esett. A gazdaságkutató cég szerint a termelőkapacitások szűkülnek Magyarországon. A külső konjunktúrával összhangban az export növekedése lassult. A munkaerő-piaci aktivitás a kormányzati intézkedések hatására tovább bővült. A növekvő munkakínálatot azonban nem tudta a munkakereslet felszívni, így a munkanélküliek száma emelkedett.

Az elmúlt hónapokban felgyorsult az infláció csökkenése: a decemberi 5,0 százalékot követően februárra 2,8 százalékra süllyedt a fogyasztói árak emelkedésének éves rátája. A mérséklődésben egyaránt szerepet játszott az inflációs alapfolyamatok lassulása, a rezsicsökkentés, valamint a vártnál kedvezőbb élelmiszerár-alakulás. A jegybank a korábbi ütemben folytatta a kamatcsökkentést az elmúlt hónapokban, így az irányadó ráta március elején történelmi mélypontra, 5,25 százalékra süllyedt, idén az év végére 4,5 százalékra eshet, jövőre 4,0 százalékra mehet le.

Az idén a mezőgazdaság az alacsony bázissal összefüggő jelentős bővülése miatt a Századvég számításai szerint 0,3-0,4 százalékponttal járulhat hozzá a növekedéshez. A Századvég prognózisa szerint a kivitel volumene 2013-ban 3,5, míg jövőre 7,1 százalékkal emelkedik. A háztartások fogyasztási kiadása idén és jövőre is kismértékben bővülhet (0,2 százalékkal) az emelkedő reálbérek és a fogyasztói bizalom erősödése miatt. A vállalatok beruházási hajlandósága továbbra is visszafogott marad.

A bruttó hazai termék előrejelzésük szerint 2013-ban stagnál, míg jövőre 1,5 százalékos emelkedésre számítanak a Századvég szakértői. A tavalyi recesszió miatt a foglalkoztatottság 2013 elején csökkenhet, ebben a versenyszféra munkaerő-keresletének visszaesése játssza a főszerepet. Jövőre a visszafogott gazdasági teljesítménnyel összhangban csak enyhe foglalkoztatottság-bővülésre számítanak. A gazdaságkutató cég elemzői szerint egyes maginfláción kívüli tételek is visszafogják a fogyasztóiár-indexet, így az idén 2,8, míg jövőre 3,3 százalékos inflációs rátát prognosztizálnak. Az alacsony fogyasztóiár-index és a potenciálistól elmaradó kibocsátás az irányadó ráta további csökkentését teszik lehetővé.

A cég előrejelzése szerint az alapkamat a kockázati megítélés stabilizálódása esetén az év végére 4,5 százalékra süllyedhet. Jövőre is folytatódhat a lazítási ciklus, így 2014 végére a mutató 4 százalék közelébe csökkenhet. A jegybanki kamatvágással összhangban mérséklődtek a rövidebb lejáratú eszközök hozamai, amit a globális likviditásbőség is támogatott. Az állampapír-piaci aukciók zökkenőmentesen zajlottak. Az ÁKK februári devizakötvény-kibocsátása hozzájárult a pénzügyi stabilitási kockázatok mérsékléséhez.

A cég számításai szerint a teljes államháztartás tavalyi ESA hiánya 2,5 százalékot tett ki. Idén a prognózisuk alapján adóbevételekből mintegy 300 milliárd forinttal kevesebbet realizál az állam a tervekhez képest, jórészt az általános forgalmi adóból, valamint a pénzügyi tranzakciós adóból várható elmaradás miatt. A kiadások nagysága 160-170 milliárd forinttal meghaladja a tervezett szintet.

A Századvég szakértői összességében azonban úgy ítélik meg, hogy a költségvetésben szereplő 400 milliárd forint tartalék a felmerült kockázatok jelentős részét képes lesz kezelni, így a hiánycéltól várható eltérés az előrejelzéshez kapcsolódó hibahatáron belül van. Prognózisuk szerint az államháztartás GDP-arányos uniós elszámolás szerinti hiánya 2,9 százalék lesz, azaz 0,2 százalékponttal haladja meg a tervezett szintet. Abban az esetben, ha a telekommunikációs adó ügyében az EU még az idén elmarasztaló ítéletet hoz, akkor GDP-arányosan 0,6-0,7 százalékos kiigazítási igény keletkezhet - olvasható a Századvég elemzésében.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!