2008. április 3. 03:59

Már eddig is sok ember állásába került a hitelpiaci válság, az elemzők szerint ez csak súlyosbodni fog a következő hónapokban. Egy most készült tanulmány szerint az amerikai pénzügyi szektorban 200 000 ember állása van veszélyben - írja a Yahoo.

A Celent nevű cég készítette a felmérést, mely szerint elsősorban a hitelezéssel foglalkozó cégek dolgozói vannak veszélyben a következő másfél évben, az amerikai bankszektorban dolgozó kétmillió ember közül minden tizedik nézhet új munkahely után. Hasonlóra még nem volt példa, hogy egyetlen év alatt 200 000 embert rúgjanak ki az amerikai bankszektorban.

Egy munkaügyi cég szerint tavaly 153 ezer ember állása szűnt meg az amerikai pénzügyi szektorban, ezek szerint tehát az idei év még rosszabb lehet ebből a szempontból. A Celent kutatási vezetője szerint a további leépítések elkerülhetetlenek, mivel a hitelpiaci válság a bankszektor egyre nagyobb részét érinti, már nem csak a jelzálogintézetek dolgozói vannak veszélyben.

"Az elmúlt negyven évben nem látott hasonló mértékű visszaesést a bankszektor, mint amekkora idén várható" - nyilatkozta Octavio Marenzi, a Celent kutatásának vezetője.

A Challenger, Grey & Christmas munkaügyi cég vezetője szerint az idén januárban már 16 000 ember elbocsátásáról döntöttek az amerikai bankok, februárban pedig újabb hatezer embert küldtek el. A rekord eddig tavaly augusztusban volt, amikor a hitelválság kitörése után egy hónap alatt 36 000 ember veszítette el a munkáját.

Amerikában a legjelentősebb leépítések a Bear Stearns-nél és a Citigroupnál várhatók. A bajbajutott Bear Stearnst a JPMorgan veszi meg várhatóan, egyelőre nem tudni, hogy a 14 000 dolgozó közül kiket vesz át az új cég. A Citigroup januárban 4200 fős leépítést jelentett be, de további karcsúsítások várhatók.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.