3p

A múlt heti közgyűlésről szóló hírekből nem derült ki sok részlet az olimpiai pályázatért felelős cég végelszámolásával kapcsolatban. A kicsit késve közzétett előterjesztés azonban annál több érdekességet tartalmaz.

Mintha kicsit vonakodva tették volna közzé a budapest.hu oldalon a Budapest 2024 Zrt. végelszámolásával kapcsolatos előterjesztést. Legalábbis erre utal az, hogy a napirendi pontok feltöltésekor már jelezték, hogy későbbi időpontban lesz elérhető az előterjesztés, aztán ebből végül az lett, hogy a közgyűlés után majdnem 2 nappal sikerült a feltöltés.

Azt már a tudósításokból tudhatjuk, hogy szeptember 1-jén indul a társaság végelszámolása, a procedúra lebonyolításáért pedig Fodor Gergely lesz felelős. Az előterjesztésből viszont sokkal több minden kiderül.

Sok pénzbe fog kerülni

Az előterjesztés szerint a Zrt. végelszámolása majd 2018. december 31-én fog végetérni, vagyis 16 hónapig fog tartani a végelszámolás. A jogszabályok által 10 hónap a legrövidebb időtartam a folyamatra, amit 3 éven belül kell lezárni. A Budapest 2024 felszámolását tehát nem húzzák el, de nem is fogják elaprózni. 

A 16 hónap alatt addig számos költség merül fel. Eleve a végelszámolás folyamata nem zajlik ingyen, már csak abból kiindulva sem, hogy a végelszámoló is havi juttatásért cserébe végzi a munkáját, plusz számolni kell mindenféle illetékkel és egyéb járulékos költséggel is.

A 2017. szeptember 1 és 2018. december 31 közötti 16 hónapra vonatkozóan 242,7 millió forintot biztosan el fognak költeni az előterjesztésben szereplő - kitakarásokkal tarkított - táblázat szerint. Ebből a legnagyobb tétel a számviteli-, pénzügyi-, ügyviteli-, gazdasági szolgáltatásokra, könyvvizsgálatra fog elmenni, 84 millió forint. A dokumentumból kiderül, hogy a könyvvizsgálati tevékenységet az végzi majd, aki eddig: a 2017. augusztus 31-i zármérleg könyvvizsgálatára bruttó 4,4 millió forint megy el, a 2017. december 31-i és a 2018-as éves beszámoló könyvvizsgálatára egyenként 1,9-1,9 millió, vagyis összesen nettó 8,2 milliót költenek.

(Forrás: budapest.hu)

A végelszámoló havi bruttó 500 ezer forintért végzi a munkáját, eredetileg a Zrt. 850 ezres megbízási díjat tervezett. Ez a 16 hónapos időszakra bruttó 8 milliót jelent.

38,6 millió forintot fognak elkölteni a 16 hónap alatt irodabérlésre (vagyis havi 2,4 milliót), és ennél kicsit kevesebb lesz a cégképviseleti és egyéb ügyvédi szolgáltatás díja. 29 millió megy el az informatikai eszközökra és szerverszolgáltatásra, 28 milliót pedig az üzemeltetési és takarítási szolgáltatásokra költenek a végelszámolás ideje alatt.

A munkavállalók leépítése már márciusban elkezdődött, az első ütemben május végéig 24 főre csökkent a cég statisztikai létszáma, ami június utolsó napjára 17 főre mérséklődik majd. Nyáron pedig a megmaradt dolgozói állomány leépítése is megtörténik majd.

Február végén az olimpiai pályázat visszavonását követően azonnal megkezdték a szerződéses állomány felmérését is és összesen 118 folyamatban lévő, idő előtti lezárást igénylő szerződéses jogviszonyt azonosítottak. A lezárások jelen állapot szerint 93 százalékban közös megegyezéssel megtörténtek, és várhatóan június 30-ig maradéktalanul teljesítik a folyamatot.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!