TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Monetáris Tanács szerint szigorú monetáris politikára van szükség, ha 2008. január 1-jén Magyarország be kívánja vezetni az eurót. A jegybanki alapkamatot változatlanul hagyták.

A kabinet 2003. július 16-án jelentette be, hogy 2008. január 1-jén kívánja Magyarországon bevezetni az eurót, amelyet a Monetáris Tanács mai ülésén üdvözölt. Ugyanakkor figyelmeztetett az MNB az euróövezeti csatlakozáshoz szigorú feltételeket kell az országnak teljesítenie. Ezen belül az államháztartási hiány és az infláció 2006-ra a maastrichti kritériumokban előírt tartósan alacsony szintre csökkentése komoly erőfeszítéseket követel meg a magyar gazdaságpolitikától.

Az euró 2008-as magyarországi bevezetéséről hozott kormánydöntés új dátumot jelölt ki a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). Ennek alapján 2006 márciusa és 2007 márciusa között kell teljesíteni a maastrichti inflációs kritériumot, ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban a hazai áremelkedés legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legalacsonyabb inflációjú EU-tagország inflációs átlagát. A kritérium teljesítéséhez 2006-ban az infláció nem lehet nagyobb 3 százaléknál.

A jövő évre tervezett adóváltoztatások és a szabályozott áras termékek áremelkedése miatt 2004-ben az árszínvonal ideinél nagyobb mértékű növekedése várható. Az MNB a kamat- és árfolyampolitikájával arra törekszik, hogy az egyszeri árszínvonal-emelkedés ne vezessen az inflációs várakozások növekedéséhez. Egyúttal a cél az, hogy a gazdasági szereplők alkalmazkodjanak a tartósan alacsony inflációs környezethez, és 2004-ben is folytatódjon a bérnövekedés ütemének csökkenése, mivel 2005-ben csak ebben az esetben érhető el az euró bevezetéséhez szükséges inflációmérséklődés.

A dezinfláció folytatása és az inflációs céloknak az előírt időre történő teljesítése szükségessé teszi a monetáris és fiskális politika szoros együttműködését. A költségvetésre vonatkozó maastrichti kritérium teljesítéséhez elkerülhetetlen fiskális kiigazítás fékezni fogja a belföldi kereslet növekedését, és ezen keresztül támogatja a dezinflációt. Az inflációs kritérium teljesítéséhez a költségvetési politika keresletszűkítő hatása mellett szigorú monetáris politikára és a jelenlegi piaci árfolyamnál tartósan erősebb árfolyamszintre van szükség.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.