2003. április 18. 11:31

Tavaly is a csökkentés maradt a meghatározó tendencia a társasági adózásban - derül ki a KPMG 68 országban végzett éves felméréséből. Több EU-tagállam mérsékelte az adószintet, Írország a várakozásoknak megfelelően 16%-ról 12,5%-ra tovább mérsékelte a vállalati adót, amely így az OECD-országok között is a legalacsonyabb. Magyarország - az idei évre is változatlan - 18%-os adókulcsa a második legalacsonyabb adószint a fejlett államok között.

Ázsia és Latin-Amerika - mérsékelt változások

Az ázsiai térség országaiban alig vagy egyáltalán nem változott a társasági adó. Kivételt jelent Banglades Szingapúr és Sri Lanka, ez utóbbi államban jelentősen, csaknem 17%-kal csökkent a nyereségadó. Speciális képet mutat Kína, ahol változatlan ugyan az adó (33%), ám néhány speciális gazdasági övezetben csökkentették a külföldi cégekre vonatkozó adó mértékét.

A latin-amerikai régióban, fordult a trend: az előző évi, kismértékű emelkedés után tavaly már csökkent az adószint. Mexikó a terveknek megfelelőn megkezdte a társasági adó fokozatos csökkentését: három év alatt 35%-ról 32%-ra mérsékli a társasági adót. A vizsgált latin-amerikai államok közül Panama hajtotta végre a legnagyobb arányú (19%-os) csökkentést, míg Uruguay, az általános trenddel szemben, több mint 14%-kal emelte az adót.

A tanulmány szerzői azt is megjegyzik, hogy kizárólag a társasági adók szintjének összehasonlítása nem elegendő az egyes országokra jellemző tényleges adóteher megállapításához. Ehhez figyelembe kell venni az adóalap számításának módját is. Az alacsony adókulcs önmagában nem feltétlenül jelent ténylegesen alacsony adóterheket, azaz a társasági adó mértéke csak az egyenleg egyik tényezője. Országonként más és más az adóalap, a közvetett adók szintje, eltérőek a befektetői kedvezmények – holott a tényleges adóterhet csak ezek (pl. a bérhez kapcsolódó adók és járulékok, társadalombiztosítási járulék, vagyonadó, forgalmi adó, és egyéb, nem jövedelemhez kapcsolódó adók) figyelembevételével lehet kalkulálni.3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!