TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2003. április 18. 11:31

Tavaly is a csökkentés maradt a meghatározó tendencia a társasági adózásban - derül ki a KPMG 68 országban végzett éves felméréséből. Több EU-tagállam mérsékelte az adószintet, Írország a várakozásoknak megfelelően 16%-ról 12,5%-ra tovább mérsékelte a vállalati adót, amely így az OECD-országok között is a legalacsonyabb. Magyarország - az idei évre is változatlan - 18%-os adókulcsa a második legalacsonyabb adószint a fejlett államok között.

Ázsia és Latin-Amerika - mérsékelt változások

Az ázsiai térség országaiban alig vagy egyáltalán nem változott a társasági adó. Kivételt jelent Banglades Szingapúr és Sri Lanka, ez utóbbi államban jelentősen, csaknem 17%-kal csökkent a nyereségadó. Speciális képet mutat Kína, ahol változatlan ugyan az adó (33%), ám néhány speciális gazdasági övezetben csökkentették a külföldi cégekre vonatkozó adó mértékét.

A latin-amerikai régióban, fordult a trend: az előző évi, kismértékű emelkedés után tavaly már csökkent az adószint. Mexikó a terveknek megfelelőn megkezdte a társasági adó fokozatos csökkentését: három év alatt 35%-ról 32%-ra mérsékli a társasági adót. A vizsgált latin-amerikai államok közül Panama hajtotta végre a legnagyobb arányú (19%-os) csökkentést, míg Uruguay, az általános trenddel szemben, több mint 14%-kal emelte az adót.

A tanulmány szerzői azt is megjegyzik, hogy kizárólag a társasági adók szintjének összehasonlítása nem elegendő az egyes országokra jellemző tényleges adóteher megállapításához. Ehhez figyelembe kell venni az adóalap számításának módját is. Az alacsony adókulcs önmagában nem feltétlenül jelent ténylegesen alacsony adóterheket, azaz a társasági adó mértéke csak az egyenleg egyik tényezője. Országonként más és más az adóalap, a közvetett adók szintje, eltérőek a befektetői kedvezmények – holott a tényleges adóterhet csak ezek (pl. a bérhez kapcsolódó adók és járulékok, társadalombiztosítási járulék, vagyonadó, forgalmi adó, és egyéb, nem jövedelemhez kapcsolódó adók) figyelembevételével lehet kalkulálni.Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.