TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. augusztus 28. 07:16

Átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak júliusban az előző hónaphoz képest, de 0,3 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari termelői árak 0,6 százalékkal meghaladták az előző havit, és 1,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

A belföldi termelői árak egy hónap alatt 0,2 százalékkal nőttek, de 2,5 százalékkal elmaradtak a tavaly júliusitól az energiaszektorban tapasztalt 9,6 százalékos árcsökkenés miatt, míg a feldolgozóipari árak júniushoz képest 0,7, tavaly júliussal szemben 1,8 százalékkal emelkedtek.

A belföldi termelői árak havi növekedésében jelentős szerepe volt, hogy a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás ágazatban 1,8 százalékkal, a kohászat, fémfeldolgozás területén 1,3, a gyógyszergyártásban 1,2 százalékkal emelkedtek az árak. A járműgyártás belföldi árai egy hónap alatt 0,8 százalékkal növekedtek. Nem változtak az árak az élelmiszeriparban, a textil- és bőriparban.

A feldolgozóipari ágazatokban árcsökkenést júliusban nem mért a KSH. Ugyanakkor a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak 0,8 százalékkal alacsonyabbak voltak a júniusinál.

A forintban számolt exportárak az előző hónaphoz képest 0,6, éves összevetésben 1,0 százalékkal emelkedtek. A feldolgozóipariexport-árak egy hónap alatt 0,6 százalékkal, egy év alatt 1,1 százalékkal emelkedtek.

A forint idén júliusban az euróval szemben 1,2, az amerikai dollárral szemben 1,6 százalékkal gyengült, az egy évvel ezelőttihez viszonyítva 5,0 százalékot vesztett az euróval és 1,4 százalékot a dollárral szemben.

A feldolgozóiparon belül a legnagyobb mértékben a vegyi anyag, termék gyártása (2,7 százalék) a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (2,5 százalék) ágazatokban, valamint a kohászat, fémfeldolgozásban (2,0 százalék) emelkedtek az exportárak. A járműipariexport-árak 0,5 százalékkal emelkedtek, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban 0,5 százalékkal mérséklődtek az árak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energiatermelő ágazatokban 0,1 százalékkal csökkentek, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,7, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,2 százalékkal nőttek az árak az előző hónaphoz képest. A 2013. júliussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,9 százalékkal estek, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,3, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1,2 százalékkal emelkedtek az árak.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.