TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A vásárló nem tudja ellenőrizni a termékek árösszetételét, így azt sem képes megállapítani, hogy a kereskedő megtartotta-e magának az áfa-csökkentésből származó hasznot. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület vizsgálja a boltokat, a kormány pedig kedden díjazta az adómódosítást áraikban elsők között érvényesítő cégeket. Mfor.hu körkép.

Tekintse meg az árcsökkentést elsők között végrehajtók listáját!

A Fogyasztóvédelmi Egyesület munkatársai 2005 végén több mint 200 üzletben jegyezték fel egyes termékek árát, s ezeket összehasonlítják a mostani mutatókkal. Az egyesület több alkalommal is visszatér a figyelt üzletekbe, az első ellenőrzési körből még 20-30 bolt maradt hátra, tudtuk meg. A kontroll áprilisig tart majd.

A reprezentatívnak tekinthető kutatásból kiderült: az árleszállítást elsősorban a vidéki, a konkurencia által kevésbé szorongatott áruházak hajlamosak halogatni. Fény derült néhány visszásságra is: egy üzletben például a tojásoknál is kiírták, hogy 5 százalékkal csökkent az áfa, pedig ezt a terméket nem is érintette a változás.

Forgalmat generálhat az áfa-csökkentés

Az áfa-csökkentést áraikban elsőként érvényesítő 11 cég vezetőjét kedden díjazta a kormányzat a Parlament Nándorfehérvári termében. Ezek a társaságok speciális védjeggyel kommunikálhatják a jövőben a vásárlók felé, hogy a hasznot átengedték a fogyasztóknak. Az első áfa-védjegyet röviddel a ceremóniát követően az IKEA Örs vezér téri áruházában avatták fel.

A kormányfő a háttérbe vonul a védjegyek átadása után. Bal oldalon Vámos.

A megkülönböztető jelzésben részesülő 11 cég a kereskedelmi szektorban érdekelt vállaltok forgalmának mintegy 20 százalékát bonyolítja. Azonban vannak olyan társaságok is, amelyek bár levitték áraikat, nem kérték a védjegyet, így nem is kerülhettek fel a listára.

Közéjük tartozik például a főképp vidéken jelenlévő, elektronikai termékeket forgalmazó Elektro Pont. Polgár Csaba vezérigazgatótól megtudtuk: már január 1-től bevezették az új árakat az árucikkek teljes körére. Dr. Fazekas Péter, az Euronics Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a Gazdasági Rádiónak úgy nyilatkozott: az árcsökkentés nyomán mintegy 30 százalékos forgalomnövekedést könyveltek el januárban.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: a 25 százalékos áfa lefaragását jó intézkedésnek tartja, amelynek kedvező hatásai be fognak gyűrűzni a piacra. Azok a cégek, amelyek nem érvényesítik áraikban a módosítást, "a verseny nyomására kénytelenek lesznek olcsóbb cikkeket beszerezni" - tette hozzá.

A kedvező hatások között az mfor.hu kérdésére megemlítette, hogy az adókulcs változása nyomán a termelőnek versenyképesebb lesz a terméke. A díjakat átadó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint pedig akadnak olyan cégek is, amelyek több hasznot adtak át a fogyasztóknak annál, mint amennyit az áfa-csökkentés diktált volna.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.