2008. március 17. 10:49

Úgy tűnik, hosszú távú recesszióra kell berendezkedni, mind itthon, mind a nemzetközi piacokon. Az mfor.hu által megkérdezett brókerek egyike szerint jelenleg semmit sem érdemes venni, csak hosszú távú államkötvényt. Az olaj csapda lehet, mert ha jön a recesszió, akkor csökkenni fog az üzemanyagok iránti kereslet.

Már csak az ima segíthet?!

A válságok összeadódtak

Most már spirál alakban mozog a jelzálogpiaci (sub-prime) válság és az amerikai recessziótól való félelmek keltett turbulencia – mondta el a Menedzsment Fórumnak Podhorányi Dávid, a CIB üzletkötője. A jelzálogpiaci válság következménye a mostani likviditási válság.

"A befektetők gyakran teszik fel a kérdést, hogy ugyan az OTP-nek, a MOL-nak vagy a Magyar Telekomnak mi köze van az amerikai problémákhoz" – mondta Podhorányi Dávid.

Mint kifejtette, közvetlenül tényleg semmi, kivéve az OTP-t, amely a piacokon szerzi meg a forrásait, amit ilyen környezetben csak felárral tud megtenni. Másrészt a világpiac vezető tőkepiacának bármilyen rezdülése hatással van a több tőkepiacra.

Mindaddig, amíg a félelem tart, túl sok jót nem várhatunk itthon sem. Úgy tűnik, hogy középtávon eső trendben vagyunk. Természetesen, amíg az amerikai jegybank időnként pénzt pumpál a rendszerbe, addig rövidebb ideig tartó visszapattanásra mindig van esély. De például a legutóbbi 200 milliárd dolláros akció hatása csak egy napig volt érezhető.

A szakember szerint vételbe akkor érdemes gondolkodni, amikor megkezdődik a lefelé gyorsulás. Előbb-utóbb várhatóan lesz egy pánikszerű nap, nagy mínuszokkal, akkor már érdemes vételeken elgondolkodni. Az OTP esetében például nagy kérdés, hogy a 6250-7000-es sávot, melyben egy ideje mozog, megtartja-e alulról; ha nem, akkor újabb szintek nyílnak meg lefelé.

A Mol esetében az OMV-vel való viszonyra is érdemes figyelni, bár az elmúlt napok történése sokat rontott az osztrákok esélyén. Podhorányi Dávid szerint ez olyan, mint egy kamaszszerelem: sohasem lesz vége, és előbb vagy utóbb az OMV vételi ajánlatot fog tenni. Ezért az üzletkötő szerint a Mol-papírok esetében a 20 000 forint körüli szinten már meg lehet próbálni vásárolni.

Nehéz elhinni, de recesszió van

Jelenleg nagyon nehezen lehet értelmezni a piacok mozgását, mondhatjuk azt is, hogy totális őrület van. Minden szinten félelem uralkodik, mindenki próbál készpénzt tartani és menekülni. Két termék létezik, amibe raknak pénzt, az arany és az olaj. Egyre többen értik meg, hogy a recesszió már itt van és nagyon fájdalmas lesz.

A vállalati eredmények erősen csökkenni fognak, a felpörgött infláció  pedig egy jó ideig magas marad. Hosszú ideig tarthat, míg a piac "kitisztul", ám rövidtávon lehetnek nyugodtabb periódusok, amikor egy-két hónapra megnyugszik a piac.

Úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaság több évre előre recesszióban lesz. A magyar gazdaság meg régóta  a recesszió szélén van, és valószínűtlen, hogy a közeljövőben kijönne a kátyúból.

Aki pedig most szeretne befektetni, annak a legjobb tanács, hogy vásároljon hosszú távú államkötvényeket; akár magyar papírokat is vehet - jelentette ki Farkas Róbert, a Raiffeisen vezető üzletkötője.

Nyersanyagokat semmiképp ne vegyünk, mert a jelenlegi áremelkedésben óriási lufi van. Ha recesszió lesz, akkor az olaj iránti kereslet vissza fog esni, ami drasztikus árcsökkenéshez vezethet. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy nem lehet hová bújni, mindenen veszteség lesz.

VMI

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.