<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Inflációs és ipari termelési adatok tartanak igényt a befektetők érdeklődésére a jövő heti makrogazdasági naptárban; a piac a most vasárnapi görögországi népszavazásra is figyel.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a májusi ipari termelési adatokra vonatkozó első becslését. Áprilisban 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, az előző hónaphoz mérve ugyanakkor 0,1 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás. Az export 8,2, a belföldi értékesítés viszont csak 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a feldolgozóipar eladásai 3,1 százalékkal nőttek. Az ipar teljesítménye 19 hónapja megszakítás nélkül emelkedik éves összehasonlításban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is kedden hozza nyilvánosságra előzetes adatait az államháztartás június végi helyzetéről. Május végén az államháztartás hiánya 511,1 milliárd forint volt, szemben a 2014. május végi 681,7 milliárd forintos deficittel. Az államháztartás központi alrendszerének első öt havi hiánya 58,25 százaléka volt az egész évre tervezett 877,4 milliárd forintnak.

Szerdán a júniusi fogyasztói árindexet közli a KSH. Májusban a fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, áprilishoz viszonyítva pedig 0,7 százalékkal emelkedtek. Az éves átlagos infláció elemzők szerint 0,3-0,5 százalék körüli lehet. Ugyancsak szerdán jelenik meg a rövidített jegyzőkönyv a Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 23-i kamatdöntő üléséről, amikor a monetáris tanács 15 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 1,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A tanács állásfoglalása szerint a 3 százalékos inflációs cél középtávú elérése további, kismértékű kamatcsökkentés irányába mutat.

Szerdán adja ki az MNB a nemzetközi tartalékokról szóló júniusi előzetes és májusi végleges adatait. A májusi előzetes  adatok szerint 37,147 milliárd euró volt a nemzetközi tartalékok becsült piaci értéke.

Csütörtökön adja közzé első becslését a KSH a külkereskedelmi termékforgalom májusi adatairól. Áprilisban az export euróban számolt értéke 8,9, az importé 9,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az exporttöbblet 534 millió eurós értéke 21 millió euróval haladta meg a tavaly áprilisit.

Szintén csütörtökön jelennek meg a statisztikai hivatal adatai a kereskedelmi szálláshelyek májusi forgalmáról. Áprilisban 4,8 százalékkal emelkedett a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,5, a belföldi vendégeké 7,9 százalékkal nőtt áprilisban az egy évvel korábbi szinthez képest.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.