3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Péntek délutántól kezdve szivárogtak ki az euróövezeti országokat érintő tömeges leminősítésekről szóló hírek. Az első áldozat Franciaország és Spanyolország lett.

Akiket két fokozattal vágtak meg... 

Portugália adósbesorolásán az S&P két fokozatot rontott, a korábbi "BBB-" után így már a bóvli, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriát jelentő "BB"-be került. Hozzá hasonlóan az olasz államadósságon is két fokozatot rontott a hitelminősítő, "A"-ról "BB-"-ra változtatta a besorolását.

Spanyolország pedig elveszítette "AA-" minősítését és két fokozattal alacsonyabb kategóriába, "A"-ba került. 

Egy fokozatvesztés, egyben az "AAA" elvesztése

Ausztria besorolását az S&P a legjobb, "AAA"-ról egy fokozattal rosszabb kategóriába "AA+"-ra változtatta negatív kilátással. Franciaország szintén elveszítette a tripla-A-t, az osztrák államadóssághoz hasonlóan "AA+"-ra rontotta a besorolását a hitelminősítő, és szintén negatív kilátás társul mellé, ami további leminősítést jelez előre. Franciaország leminősítését az S&P bejelentése előtt nem sokkal egyébként Francois Baroin francia pénzügyminiszter megerősítette.

A piacok egyébként délutántól kezdve készültek a bejelentésekre. Az euró árfolyama a dollárral szemben másfél éves mélypontra süllyedt, és a MarketWatch közlése szerint az érintett országok CDS-felárai is megugrottak. Franciaországé 210-ről 221, Ausztriáé 208-ról 218, Spanyolországé 393-ról 409, Portugáliáé 1066-ról 1093, Olaszországé 492-ről 503 bázispontra nőtt.

A hitelminősítő az indoklásában kifejtett véleménye szerint az európai döntéshozók elmúlt hetekben tett politikai intézkedései nem bizonyulnak elengedőnek ahhoz, hogy az eurózóna kijöjjön a jelenlegi stresszes időszakából. 

A francia és az osztrák leminősítés ráadásul veszélyezteti a régió jelenlegi 440 milliárd eurós mentőprogramját is. Az európai pénzügyi stabilitás alap (EFSF), mely kötvények értékesítéséből nyújt segítséget Görögországnak, Portugáliának és Írországnak, a régió top besorolású országainak köszönheti az "AAA"-s minősítését. A leminősítések miatt az EFSF is elveszítheti a legjobb minősítést. A történtek fényében érdekesnek bizonyul majd a jövő hét, hiszen hétfőn Franciaország, a hét folyamán pedig Németország és az EFSF is kötvényaukciót tervez. 

A Standard&Poor's már múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy az euróövezet 15 országának esetében leminősítésre lehet számítani, többek között a tripla-A besorolású Ausztria, Franciaország, Németország esetében is. Utóbbi viszont úgy tűnik, hogy most megúszta. 

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!