<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A harmadik negyedévben újabb csúcsot döntöttünk, a használt autók adás-vételét illetően.

Rekordmennyiségű, közel 140 ezer darab használtautó adás-vétele zajlott Magyarországon a harmadik negyedévben, ami 11 százalékos növekedés éves bázison – derül ki a Használtautó.hu közleményéből.

A növekedés ráadásul lényegében változatlan, 1,56 millió forintos átlagár mellett jött össze. Ennek köszönhetően a Használtautó-index 140,3 százalék lett, amely újabb rekord a válság kitörése óta.

A Használtautó-index azt mutatja meg, hogy az adott időszakban elkelt használtautók összértéke miként viszonyul a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez.

A cég szerint a Használtautó-index szárnyalása logikus következménye a piaci folyamatoknak, ugyanis az első kilenc hónapban 12 százalékkal több új személyautót helyeztek forgalomba (55 ezer), miközben a használtautó-import 2014 első kilenc hónapjához képest 28 százalékos növekedéssel 90 ezer fölé nőtt. Ennek hatására nőtt a lecserélt járművek száma is, amelyek pedig jórészt a hazai használtautó-piac kínálatát erősítik.

A Használtautó.hu előrejelzése szerint 2015-ben összesen mintegy 76 ezer új autót helyeznek majd forgalomba Magyarországon, miközben a használtautó-import mértéke akár a 125 ezres szintet is eléri majd. A belföldi átírások száma várhatóan 550 ezer lesz, szemben a tavalyi 492 ezer darabbal.

A használtautók piaca meglehetősen koncentrált: a leggyakoribb öt márkát képviselő személyautók teszik ki a teljes forgalom felét. Az év első kilenc hónapjában gazdát cserélt több mint 400 ezer használtautó-mennyiség első negyedén két márka, az Opel (14,2 százalék) és a Suzuki (10,3 százalék) osztozik, a második negyedet három további márka: a Volkswagen (9,8 százalék), a Ford (8,3 százalék) és a Renault (6,9 százalék) fedi le. Az első tíz hely további részesei sorrendben a Skoda, a BMW, a Fiat, a Peugeot, illetve a Mercedes. Míg az első öt hely mind a sorrend, mind az arányok tekintetében hosszú évek óta változatlan, a BMW és a Mercedes a használtautó-importban betöltött magas részesedése miatt fokozatosan egyre előrébb kerül: a Mercedes két év alatt a 11. helyről lépett feljebb a 10-dikre, míg a BMW ugyanezen idő alatt a 9-dikről a 7-dik helyre ugrott a gyakorisági listán.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.