2003. június 10. 06:59

Kereskedők nem zárják ki a magyarországi jegybanki kamatemelést a héten - áll vezető londoni befektetési házak hétfői elemzéseiben, amelyek azonban a hétre inkább még mozdulatlan kamatokat valószínűsítenek.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege szerint a nemzeti bank múlt heti szóbeli figyelmeztetései után "a piacon vannak olyan hangok", amelyek szerint az MNB hamarosan, akár már kedden kamatot emelhet. Éppen a szóbeli intervenciók hatására azonban az euró-forint pénteken már a nem hivatalosan 250-260 forint között megjelölt kívánatos sávon belül járt. Ráadásul László Csaba pénzügyminiszter azt mondta, hogy a hatóságok időt akarnak adni a forint stabilizálódásának - írták hétfőn a Dresdner Kleinwort Wasserstein elemzői.

A DrKW előrejelzése szerint mindemellett a szerdán esedékes májusi 12 havi fogyasztói inflációs adat is szelíd lesz; a piaci konszenzus 3,8 százalék - áll az elemzésben.

A Citigroup ugyancsak hétfőn közzétett gyorselemzése szerint nem zárható ki a kamatemelés, ha nem sikerül a forintot stabilan "felbeszélni" a kívánatos sávba, de a világ legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportjának londoni befektetési irodája sem jósolta keddre a 6,5 százalékos alapkamat emelését az MNB részéről. A Citigroup ugyanakkor a Dresdnernél borúlátóbb, 4,1 százalékos éves fogyasztói inflációs előrejelzést adott májusra.