3p

December 31-ig meghosszabbították a tevékenységi körök uniós rendszernek megfelelő besorolási határidejét. Az új időpont egyaránt vonatkozik a társaságokra és az egyéni vállalkozókra.

Mint ahogy az mfor.hu korábban már arról beszámolt, januártól az EU valamennyi országára érvényes új tevékenységi ágazati osztályozási rendszer (TEÁOR) lépett hatályba, amely sok korábbi számot átsorolt. A felvezetés megtörténtéről meggyőződhetünk a www.e-cegjegyzek.hu honlapon, és érdeklődhetünk a KSH-nál is.

A TEÁOR- és szakmakód-jegyzék változásával kapcsolatban a részletes tájékoztató és a teljes fordítókulcs a www.apeh.hu honlapról a KSH honlapjára mutató linkről indulva, vagy közvetlenül a www.ksh.hu Szolgáltatások/Osztályozások (SZJA, TEÁOR, stb.) menüpontjából tölthető le.

Szerencsés esetben azonban a régi TEÁOR-számok automatikusan átforgathatók voltak, ezeket már többnyire átvezették az érintett hivatalok.

350 ezer adóalanynak azonban magának kell elvégeznie az átsorolást, mivel azt sem az APEH, sem a Cégbíróság nem tette meg helyettük. Nekik az eredeti elképzelések szerint július elsejéig kellett volna átkódolniuk, ezt a határidőt azonban most december 31-re módosította a kormány. Így sokan mentesülnek az 500 ezer forintot is elérő mulasztási bírság megfizetése alól. A mostani lépés tehát megfelel annak a kormányzati célnak, amely csökkenteni kívánja a vállalkozók adminisztratív terheit.

Az időpont kitolására azért volt szükség, mert kiderült, hogy az eredeti határidő a vállalkozók jelentős hányada számára nem tartható, közölte Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a kis- és középvállalkozói érdekképviseletekkel folytatott tárgyalások után.

A megbeszélést követően Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter arról számolt be, hogy az átkódolási kötelezettséget a társaságok esetében tárcaszintű rendelet rögzíti, amelynek azonnali módosításával a határidő az év végéig kitolódik. Az egyéni vállalkozóknál a TEÁOR-átsorolást törvény szabályozza, a parlamenti nyáriszünet miatt azonban hasonló értelmű módosító javaslatot legkorábban szeptemberben lehet benyújtani.

Annak érdekében, hogy utóbbi csoportot se érje joghátrány az eredeti határidő elmulasztása miatt, a törvénymódosítás visszamenőleges hatályú lesz. Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke örömét fejezte ki a probléma gyors és hatékony rendezése miatt. 

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!