2016. március 23. 04:19

Mégcsak néhány napja számoltunk be egy meglehetősen szokatlan munkaerőpiaci jelenségről, de máris itt egy újabb érdekes statisztika.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat februárra vonatkozó adatai szerint januárhoz képest emelkedett - éves bázison tovább csökkent - a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. 366,6 ezren voltak, ami havi szinten 7,4 ezres növekedés, éves bázison viszont 64 ezer fős csökkenés eredménye. Összességében tehát ezen adat alapján a munkaerőpiaci folyamatok szokásos medrükben zajlanak, van viszont egy olyan dolog, amire 2 éve nem volt példa.

Alapvetően megfigyelhető a statisztikában, hogy az álláskeresők számának változását követik le a különböző "csoportok" létszáma is: vagyis ha csökken az álláskeresők száma, csökken az ellátás nélkülieké, a szakképzetleneké, a szociális segélyezetteké és vica versa.

Februárban viszont annak ellenére, hogy több lett az álláskeresők száma, kevesebben lettek azok, akik kénytelenek bármiféle ellátás nélkül átvészelni a munka nélküli időszakot. Erre pedig 2014 februárja, vagyis 2 éve nem volt példa. A szokatlannak tűnő folyamatnak több oka is lehet:

  • több ellátás nélküli is kikerült a munkaügyi hivatalok adatbázisából, tehát csak kikerültek a statisztika látóköréből, vagy
  • egész egyszerűen az akár elsődleges piacon, akár a közmunkában elhelyezkedők között sok ellátás nélküli volt.

Azt viszont, hogy melyik lehetett nagyobb hatással a statisztikára, nem lehet ennyi információból biztosan tudni.

A létszám mellett egyértelműen pozitív folyamatok zajlottak az új munkahelyek számát illetően. Összesen a januárinál 10 ezerrel több, 35 ezer új pozíciót jelentettek be a cégek, ami még az egy évvel ezelőtti szintet is 6000-rel meghaladja.

Ezen belül tavaly október óta nem látott mértékben jelentettek be a hivataloknál új munkaerőigényt a vállalkozások, amivel 16 360 új állást hoztak létre. Ez a januárinál 5200-zal több, az egy évvel ezelőtti szintnél pedig csupán 12-vel kevesebb.

Ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatás még nem robbant be, hiszen mindössze 18 705 pozíció nyílt meg állami támogatás segítségével, ami havi és éves bázison is növekedést jelent. Várhatóan a március havi statisztika látványos megugrásról fog árulkodni, ideje ugyanis nagyszámban beindítani a közmunka-programokat.

Terrorkészültséget rendeltek el idehaza is 

Kattintásra galéria nyílik! 

Székely Sarolta
mfor.hu