2015. november 6. 08:19

Év eleje óta nem látott teljesítményt nyújtott szeptemberben a magyar ipar az első becslés során közölt volumenindexek alapján.

A Központi Statisztikai Hivatal péntek reggeli közlése szerint munkanappal kiigazítva 7,8 százalékkal növekedett éves bázison a magyar ipari termelés szeptemberben. Ez jókora plusz lendületet jelent az előző hónaphoz képest, amikor 6,2 százalékos volt a növekedés mértéke. Legutóbb ráadásul idén márciusban volt ennél jobb a termelés, amikor 8,8 százalékkal nőtt.

A havi változások is megerősítik, hogy újra lendületet vett a termelés, hiszen két zsugorodást mutató hónap után szeptemberben is növekedés mutatkozott augusztushoz mérten. 2,9 százalékkal bővült egyetlen hónap alatt a termelés, aminél jobb adatra legutóbb januárban volt példa, akkor 4,5 százalékos volt a plusz.

A most közölt változások egyébként nem tekinthetőek váratlannak, hiszen a nyár végi megszokott leállások után számítani lehetett arra, hogy ősztől ismét nagyobb fokozatra kapcsol az ipari termelés.

mfor.hu