2003. augusztus 1. 10:51

Augusztus 1-15. között az adóhatóság több mint 17 ezer gazdálkodó szervezetnek küldi meg a közösségi adószámot, amellyel a jövő májustól adómentesen kereskedhetnek uniós társaságokkal - jelentette be Király László György, az APEH elnöke.

Akik augusztus 15-ig hivatalból nem kapják meg ezt a levelet, ám jövő májustól kereskedelmi kapcsolatba akarnak lépni eu-s cégekkel, akkor a hatályos változásbejelentő, adatmódosító lapok benyújtásával - illetékmentesen - igényelhetik a közösségi adószám megképezését. A közösségi adószámot többféle nyomtatványon lehet igényelni, amelyeket nemcsak a nyomtatványboltokban lehet beszerezni, hanem online is letölthetők az adóhatóság (www.apeh.hu) honlapjáról. A közösségi adószámot személyesen is lehet kérni a székhely szerint illetékes ügyfélszolgálati irodában, s akkor azonnal kiadják a számot. Postai úton történő igénylés esetén viszont 30 nap az ügyintézési határidő.

Más eljárás vonatkozik az újonnak létrejött cégekre. A 2003. augusztus elsejét követően újonnan alakult cégbejegyzésre kötelezett, illetve vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet végző, ún. egyablakos rendszeren keresztül bejelentkező adózó az illetékes cégbíróságon, illetve a körzetközponti jegyzőnél benyújtott kérelemmel, bejelentkezésével egyidejűleg kérheti közösségi adószámának megállapítását. Közvetlenül az állami adóhatóságnál bejelentkezők két nyomtatványon kérhetik a közösségi adószámot. A cégbejegyzésre nem kötezett jogi személyek, a jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb társaságok és szervezetek esetében a 03201 jelű bejelentkezési lapot kell kitölteni. Az egyéni vállalkozói tevékenységhez nem kötött tevékenységet végző vállalkozók, valamint azon magánszemélyek, akik az áfa hatálya alá tartoznak vagy adószám kiadására kötelezettek, azoknak a 03101 jelű bejelentkezési lapot kell beadni.