TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. január 14. 11:43

Tavaly novemberben havi szinten 0,2 százalékkal nőtt az ipari termelés az Európai Unióban (EU) és a 18 tagállamból álló eurózónában is - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

A tartós fogyasztási cikkek termelése 1,7 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 0,5 százalékkal, a közbülső termékeké 0,4 százalékkal nőtt az EU-ban. A beruházási javak termelése eközben 0,1 százalékkal, az energetikai termelés 1 százalékkal csökkent.

Novemberben havi szinten Írországban nőtt legjobban a termelés, 4,6 százalékkal, második helyen volt Magyarország 3,3 százalékos termelésnövekedéssel, harmadik helyen Horvátország 2,7 százalékos növekedéssel. Az ipari termelés legjobban Litvániában és Lettországban csökkent, 2 százalékkal, illetve 1,7 százalékkal.

Éves bázison, 2014 novemberét 2013 novemberével összehasonlítva 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az EU-ban és 0,4 százalékkal az eurózónában.

Az Európai Unió egészében az energetikai termelés 4,4 százalékkal, a beruházási javak termelése 0,4 százalékkal esett vissza egy év alatt. A közbülső javak termelése nem változott, a tartós fogyasztási cikkek termelése 2,4 százalékkal nőtt, a nem tartós fogyasztási cikkeké 2,5 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb éves termeléscsökkenést, 3,9 százalékot Svédországban mérte az Eurostat, a második legnagyobbat, 3,5 százalékost Hollandiában. Az ipari termelés egy év alatt Írországban nőtt a legjobban, 35,8 százalékkal, Magyarország volt a második helyen 5,8 százalékkal.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.