2015. szeptember 24. 03:49

Négy és fél év alatt több mint százezer alkalommal indított vizsgálatot a feketefoglalkoztatás leleplezéséért az adóhivatal, szabályszegésre öt eljárásból átlagosan egyben derült fény - olvasható a Magyar Idők csütörtöki számában.

A tetten ért gazdasági szereplők alkalmazottaik bejelentésének elmulasztásával megközelítőleg négymilliárd forint közteher befizetését próbálták elkerülni, a hatóság viszont ennek behajtása mellett négymilliárdos bírságot is kiszabott rájuk. A tapasztalatok szerint a feketézést egyelőre nem lehetett kisöpörni az építőiparból, de gondok mutatkoznak a mezőgazdaságban, a vendéglátásban, valamint a fuvarozás és a takarítóipar területén is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője, Kis Péter András a lapnak elmondta, az utóbbi időszakban évente mintegy 25 ezer ellenőrzést végzett el a szervezet, jogsértésre az esetek körülbelül húsz százalékában derült fény. A szóvivő kiemelte, az építőipar hatalmas adóügyi kockázatot hordoz magában, az ágazatban manapság is jelentős méreteket ölt a bejelentés nélküli munkavégzés.

Visszaélésekre rendszeresen bukkan a hatóság a gazdaság más területein is. A tapasztalatok szerint munkaügyi feketézésre leginkább ott kerülhet sor számottevő méretekben, ahol a feladatok elvégzéséhez sok alkalmazottra van szükség, ilyen lehet a mezőgazdaság, a vendéglátás, a személy- és vagyonvédelem, a fuvarozás vagy a takarítás.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.