TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Magyarország május 1-jei uniós csatlakozásával változnak egyes áfa szabályok, mert az Európai Unió hozzáadott érték alapú forgalmi adó rendszerének általános szabályait összefoglaló 77/388. (EGK), úgynevezett 6-os irányelv érinti a magyar áfa-szabályozást is.

Magyarország május 1-jei uniós csatlakozásával változnak egyes áfa szabályok, mert az Európai Unió hozzáadott érték alapú forgalmi adó rendszerének általános szabályait összefoglaló 77/388. (EGK), úgynevezett 6-os irányelv érinti a magyar áfa-szabályozást is - tartalmazza a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye.

A változások az áfa-törvény egyes részterületein jelentkeznek, amelyek közül a PM közleménye az állampolgárokat érintő leglényegesebb változásokat emeli ki. A tárca imertetése szerint természetes személyek 2004. május 1-je után főszabályként a termék vásárlási helye szerinti adómértéket fizetik meg. Utána a termék szabadon mozoghat a tagállamok határai között, további adó- és vámteher nélkül. Az unión kívüli területről érkező importra, oda irányuló exportra, valamint az utasforgalomra a jelenlegi szabályok lényegében változatlan formában maradnak fenn.

Továbbra is vásárolhat adómentesen - nem helyben fogyasztásra szánt árut - a repülőtéri vámmentes üzletekben (tax free shop) az az uniós állampolgár, aki beszállókártyával igazolja, hogy az EU területén kívülre kíván utazni. Az igazolás a beszállókártya számának dokumentálása alapján, illetve átszálló utasok esetében a repülőjegy másolatával történik, hiszen ez igazolja az EU területének elhagyását.

A regisztrációs adó bevezetésén túl speciális szabályok vonatkoznak a személygépkocsi közösség területéről történő beszerzésére is. Május 1-jétől eltérően kezelendő az új közlekedési eszköz és a használt közlekedési eszköz beszerzése. Személygépkocsi esetében új közlekedési eszköznek minősül az a jármű, amely a vevő által történt megszerzésének időpontjáig legfeljebb 6 ezer kilométert futott, vagy amelynek első külföldi forgalomba helyezéstől számítva a megszerzés időpontjáig legfeljebb 6 hónap telt el. Ez esetben nem a termék vásárlásának helye szerinti adómértéket, hanem mindig a hazai adómértéket kell megfizetni a vevőnek.

A gépjármű forgalomba helyezéséhez szükséges adóigazolást tehát csak akkor kapja meg a tulajdonos magánszemély, ha a regisztrációs adón túl a vámhatóság által kivetett áfát is megfizeti. Használt autók esetében a vásárlás helye szerinti áfával kell számolni. A csatlakozást követően megszűnik a tagországokban lakóhellyel rendelkező külföldi utasok részére nyújtható áfa-visszatérítés is. Ezután nincs lehetőség arra, hogy a magyar állampolgár visszakapja az unió más tagállamában vásárolt termék után megfizetett áfát.

Mivel a jogszabály csak a csatlakozást követően beszerzett termékek adó-visszatérítését szünteti meg, a visszatérítés lehetősége fennáll a 2004. április 30-ig más tagállamban vásárolt, és onnan április 30-áig kivitt termékekre. A nem uniós tagállamok állampolgárai számára a hazai vásárlások utáni áfa-visszatérítés hatályban marad - olvasható a PM közleményében. (MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.