4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már a tizenhatodik többpárti egyeztetésen van túl az az ötpárti parlamenti bizottság, amely a közpénzügyi reformjavaslatot kívánja kidolgozni – mondta el Veres János pénzügyminiszter egy keddi szakkonferencián. Varga Mihály a Fidesz részéről még több vitatott pontot talált. Szerinte a büdzsé ellenőrzése már most is megoldott, hiszen számtalan törvény létezik, és az Állami Számvevőszék is ellátja a feladatát. Mfor.hu tudósítás.

Nincs egyetértés (Mfor-montázs)

A Világgazdaság által rendezett konferencián Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke kiemelte: lát még esélyt a közpénzügyi törvényjavaslat elfogadására.

Meglehetősen pesszimista volt ugyanakkor Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója, aki szerint a költségvetés mozgástere nulla. Jövőre 3,8, 2010-re 3,5 százalékos államháztartási hiányt jósolt a szakemberm aki az aktivitási ráta alacsony szintjében látja a legfőbb problémát, amit a munkahelyteremtés sem old meg.

A munkakínálati oldalon is komoly gondok vannak, szerinte sokkal jobban kellene ösztönözni a munkavállalást. A mostani közgondolkodással szemben úgy látja, hogy az adórendszer változtatása ezen nem képes érdemben változtatni. Hamecz az intézményrendszer alapvető instabilitására is felhívta a figyelmet, amit kulturális kérdésnek nevezett.

Veres János: létrejöhet a törvény


Eddig 16 fordulón van túl az a parlamenti bizottság, amely a közpénzügyi törvény megalkotását hivatott elvégezni, és van remény arra, hogy megtartjuk a tizenhetedik fordulót is, mondta el Veres János pénzügyminiszter. Szerinte a megállapodásnak van reális esélye, és reméli, hogy a következő hónapokban ez megtörténik.

A miniszter elmondta még, hogy egy egyszemélyi vezetésű költségvetési hivatal felállításában gondolkodnak. Vitatott az ÁSZ jövőbeni szerepe, de a kormány szerint sokkal inkább utólagos ellenőrző funkciót kellene betöltenie.

Veres kitért a konvergenciaprogramot ért bírálatokra is, és hangsúlyozta, hogy nemcsak az adók emelése folyik, hanem egyben kiadáscsökkentés is. A 2008–as államháztartási egyenleg javulásában az már nagyobb szerepet játszik a bevételnövelésnél.

A miniszter szorgalmazta azt is, hogy a közpénzügyi törvénybe foglalják bele az önkormányzatok adósságát is, ami néhány esetben már kezd kritikus mértéket elérni. Az összes önkormányzat deficitje "békeévekben" a GDP 0,4 százalékát teszi ki, míg választási években ez felmehet 0,8 százalékra is. A miniszter szerint a törvénynek tartalmaznia kellene olyan kitételt is, hogy az államháztartás elsődleges egyenlege a költségvetési törvények beterjesztésekor nem lehet negatív.

Varga Mihály: vonal alatti tételek

A költségvetés helyzete átláthatatlan, nem lehet követni a pénzek útját, mondta el felszólalásában Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter. Erre több példát is említett az úgynevezett vonal alatti tételekkel kapcsolatban. Így például a BKV adóssága mára eléri a nyolcvanmilliárd forintot, a MÁV tartozása pedig 120 milliárd forintra rúg.

Ezeket az adósságokat egyszer ki kell fizetni a költségvetésnek, ami miatt több évre előre szinte átláthatatlan a tervezés. Hasonlóan bonyolultak és követhetetlenek a PPP konstrukciók költségei. Az idén erre 57 milliárd forint van betervezve, ám senki nem tudja, mekkora összegre rúgnak majd ezek a tételek 2010-ben.

Az ellenzéki politikus szerint módosítani kell a konvergenciaprogramot, hisz a magyar gazdaság már rég letért az eredeti tervben szereplő pályáról. A gazdasági növekedés lényegesen alacsonyabb, az infláció jóval magasabb a tervezettnél. Vagyis a konvergenciaprogram megbukott, tette hozzá. Az elsődleges egyenleggel kapcsolatban megjegyezte, hogy az utoljára 2001-ben volt pozitív.

Az önkormányzatok adósságának kérdését érintve Varga Mihály kiemelte: néhány helyen valójában már működésre veszik fel a hiteleket. Annak nem látja sok értelmét, hogy az önkormányzatok deficitjére normákat írjanak elő, hiszen úgysem lenne nagy hatása.

A szakember a költségvetési hivatalról úgy vélekedett: felesleges egy új intézmény létrehozására elkölteni milliárdokat, hiszen ezt a funkciót az ÁSZ ma is megbízhatóan ellátja.

László Csaba söröket fizetne

Túlságosan bonyolult, nem átlátható a Parlament előtt lévő közpénzügyi törvényjavaslat -  vélekedett László Csaba. A volt pénzügyminiszter azt is kifogásolta, hogy annak jelenlegi formájából - a makrogazdasági feltételrendszer feltüntetésének hiánya miatt - nem lehet levezetni, hogyan alakulna hosszú távon az államháztartási hiány, illetve az államadósság.

Hozzátette: aki a Pénzügyminisztérium honlapján megtalálható metodikából "megfejti, mi várható a főbb mutatóknál hosszú távon, annak egy-két üveg sört feltétlenül fizetek."

Varga M István

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!