2014. szeptember 12. 07:22

Tavaly megcsappant a hazai víziközmű-szolgáltatók száma, a ma aktív 46 szolgáltatóból 18 kizárólag állami vagy önkormányzati tulajdonban van, és a legnagyobb cégek adózott eredménye tavaly mínuszban volt - írta pénteki cikkében a Világgazdaság.

Az árbevétel alapján a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) maradt a listavezető az előző évitől egymilliárd forinttal elmaradó, 39 milliárdos bevétellel. A mögötte álló Fővárosi Vízművek 31,1 milliárdos forgalma mögött viszont 3,5 milliárdos növekedés áll. A 8. legnagyobb árbevételű Tiszamenti Reginális Vízművek 6,8 milliárdos bevétele triplázást takar annak köszönhetően, hogy a szakmában lezajlott koncentráció részeként jelentősen megnőtt a társaság ellátási területe.

Az üzemi eredmények területén sokkal rosszabb a kép, a szegmens 20 legnagyobb cégének a fele mínuszban volt, ráadásul sokkal nagyobb mértékben, mint egy évvel korábban.

Az adózott eredményt tekintve a 20 legnagyobb társaságból 17 veszteséges volt. A még nyereséges három szolgáltató egyike, az FCSM is csak a 2012-es érték háromötödét kitevő 4,7 milliárdos nyereséget mutatott fel, és hasonló mértékben gyengült a Szegedi Vízmű eredménye is. A pécsi önkormányzat tulajdonában lévő Tettye Forrásház viszont – csökkenő árbevétel és negatív üzemi eredmény mellett – 116 millióról csaknem 7 milliárdra javította ezen mutatóját. A Fővárosi Vízművek és a Debreceni Vízmű kiemelkedően nagy, 52,8 milliárdos, illetve mintegy 21 milliárd forintos veszteséggel zárta az évet, mindkét esetben egy-egy rendkívüli tétel rontotta le a mutatót - írta az újság.

MTI

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés