3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

A bőség zavarával néz szembe az a vezető, aki új információs rendszer kialakításába fog - saját maga és vállalkozása számára. Merre induljon, milyen szempontokat vegyen figyelembe a rendszer és a szállítója, bevezetője kiválasztásakor, illetve a bevezetés során? Cikkünk szerzői ezekre a kérdésekre válaszolnak a következőkben.

A másik oldal

A lehetőségek egyben buktatókat is magukban rejtenek. Az ár-érték arány meghatározásakor sem az ár, sem az érték vonatkozásában nem rendelkezhetünk megbízható adatokkal. A bevezetés tényleges költsége a folyamat elején ritkán mérhető fel pontosan: a rendszerintegráció előzetesen csak nehézkesen azonosítható költsége, a bevezetés során időközben megjelenő hardware-fejlesztési igények, a tanácsadói munkadíjak, illetve a sok esetben ki sem kalkulált belső erőforrás-felhasználás költségvonzata mind-mind jelentős bizonytalansági tényező. A kiválasztható szoftverek által nyújtott megoldások információ-minőségi összevetése előzetesen csak nagy vonalakban tehető meg. Mindezek miatt az előnyök nehezen számszerűsíthetők.

A piac folyamatosan igényli az újabb és újabb megközelítéseket. A vezetői információs rendszerekre különösen igaz, hogy a különböző módszertanok és szoftvermegoldások közötti határok elmosódnak, illetve igen gyakran változnak. A vezetők mindig szívesen kapnak az újabb "játékszer" után, nevezzék az a mögött álló elméletet scorecard-nak, adattárháznak, EVA struktúrának, vagy éppen VBM-nek (2). Az újabb megoldás feltűnésekor sok esetben háttérbe szorul az előző, még mielőtt a benne rejlő lehetőségeket a vállalkozás kihasználta volna.

Amennyiben több megoldás együttes, vagy egymást követő bevezetéséről van szó, gondot jelenthet annak eldöntése, hogy melyik eszközt pontosan mire használjuk, hogyan kapcsolódjanak egymáshoz, és mi történjen a le nem fedett, illetve többszörösen is lefedett területekkel. A komplex bevezetések különösen erőforrásigényesek elsősorban költség és idő vonatkozásában.

A vezetői információs rendszer bevezetések mindezek miatt ritkán lineáris folyamatok. Sok esetben az implementálás időszakában jelentkeznek korábban egyáltalán nem, vagy csak részlegesen átgondolt szempontok akár a megoldás technikai, akár annak tartalmi dimenziójában.

A többszörösen, több formában, illetve hiányosan megjelenő adatok nagyon meg tudják keseríteni a bevezető csapat életét. Sok esetben csak az információs rendszerek bevezetése kapcsán derül ki bizonyos adatforrások pontatlansága, ami miatt jó esetben a teljes projekt-terv, rossz esetben a teljes koncepció felülvizsgálatra szorulhat.

A bevezetés megtörténtével sem jobb a helyezet: a bevezetések sikeressége és értékteremtő képessége kvantitatív alapon utólag nehezen mérhető (előzetesen még nehezebben...). Igen nehéz számszerűsíthető választ adni arra, hogy mennyivel működünk hatékonyabban az új információs rendszer birtokában?


A cikk folytatása


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.