3p

Minden eddiginél komolyabb reformokkal regulázná meg a válság kirobbanásáért felelőssé tett bankszektort Michael Barnier, az EU belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztosa. Ennek szellemében januártól megújul a pénzügyi felügyelet rendszere az EU-ban - ennek kereteit már lefektették, a részletes szabályozáson még dolgoznak. Mfor.hu háttér.

Gyakorlatilag hadat üzent a bankoknak Michael Barnier, az EU belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztosa. A szakember a német Handelsblatt gazdasági lapnak adott interjúban etikátlannak és felelőtlennek nevezte a bankárok ténykedését - az általuk vezetett pénzintézetek felelősek a válság kirobbanásáért, ezért a jövőben valódi reformokkal kell szabályozni tevékenységüket.

Újabb stresztesztek, dupla tartalékok 

Barnier szerint például a jövőben rendszeresen el kell végezni az úgynevezett banki stresszteszteket - ezek célja, hogy megvizsgálják az európai bankrendszer ellenálló képességét az esetleges jövőbeni krízisekkel szemben. A bankok viszont már a közelmúltban lezajlott első tesztet is nemtetszéssel fogadták: szerintük az szükségtelen, drága, és semmi szükség a megismétlésére. (A "vizsgán" egyébként az OTP és az FHB is simán átment - a szerk.) 

Jónak tartja az EU-biztos azt az elképzelést is, miszerint a bankoknak 2013-tól több mint duplájára kellene növelniük a válságkezelésre szolgáló tartalékokat a jelenlegi szinthez képest. A pénzintézetek ez ellen is tiltakoztak, és kvázi őrültségnek nevezték a tervezetet.

Eltér a biztos és a bankvezetők véleménye arról is, hogy versenyhátrányba kerülnek-e az európai bankok amerikai vetélytársaikkal szemben a szigorúbb szabályozás miatt. Barnier szerint a tengerentúlon ugyanolyan ütemben halad a pénzügyi rendszer megregulázása, mint Európában, sőt szerinte egyes területeken - például a származtatott ügyleteket tekintve - már előrébb is járnak.

Új pénzügyi felügyelet-rendszer jön

Annyi mindenesetre biztosnak tűnik, hogy az EU-ban januártól megújul a pénzügyi felügyelet rendszere - az erről szóló javaslatcsomagot kedden hagyták jóvá a tagországok pénzügyminiszterei.

Ennek értelmében a jövő év elejétől három ügynökség fogja figyelemmel kísérni a banki, a biztosítási és az értékpapír-piaci tevékenységet, és emellett egy, a pénzügyi rendszer egészében rejlő kockázatok figyelésével megbízott testület is tevékenykedik majd.

Barnier szerint egyelőre csak a kereteket állították fel, a pénzügyi piacokra vonatkozóan számos konkrét területen később tesz majd részletes szabályozási javaslatot a bizottság.

A biztos egyébként pártolja azt a javaslatot is, miszerint bankszanálási alapok hálózatát kell létrehozni annak biztosítására, hogy a jövőbeni bankcsődök ne az adófizetőket terheljék, és ne rengessék meg a pénzügyi rendszert. Úgy véli, a válságok terheit a jövőben a pénzügyi szektornak kell állni, a bankoknak tehát hozzá kell járulniuk ehhez az alaphoz.

Ami a bankadót illeti, annak részleteiről  még nem jutottak közös álláspontra a miniszterek, mint ahogy a pénzügyi tranzakciókra kirótt illeték bevezetéséről sem sikerült dönteni. Barnier korábban úgy nyilatkozott, hogy a kormányok az EU-ban szuverén módon dönthetnek a bankok megadóztatásáról, amennyiben az megfelel az uniós szabályoknak. Bankadó egyébként jelenleg négy EU-országban - Magyarország, Svédország, Németország, Nagy-Britannia - létezik. 

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!